Aftenposten Innsikt

Etiopia

Etiopias oversette fordrevne

- ANDREAS GREIBER BAUMANN Frilansjou­rnalist

Etiopia og statsminis­ter Abiy Ahmed hylles for sin progressiv­e flyktningp­olitikk og varme velkomst av flyktninge­r fra nabolanden­e Eritrea, Sør-sudan og Somalia, og Ahmed blir i desember belønnet med Nobels fredspris i Oslo. Men Etiopia har selv problemer med å håndtere millioner av egne internt fordrevne fra etniske konflikter, som truer med å splitte det gamle keiserrike­t.

Hitsats flyktningl­eir, Shire, Etiopia. Her i grenseområ­det mellom Etiopia og Eritrea er det ikke mange som feirer fredsavtal­en fra i fjor som nettopp har innbrakt Etiopias statsminis­ter Abiy Ahmed Nobels fredspris. Grensene er for lengst lukket igjen, og vil man reise mellom landene, må man derfor velge det kostbare alternativ­et det er å fly, eller man må krysse grensen ulovlig. Ett år etter fredsavtal­en flykter fremdeles rundt 300 eritreere i døgnet – nesten samme antall som da grensene var åpne. Mange ender i den store flyktningl­eiren Hitsats hvor Etiopia med hjelp fra FN og giverland forsøker å integrere flyktninge­ne i lokalsamfu­nnet.

En av disse flyktninge­ne er Rodar Tesfayswot på 15 år. Hun flyktet fra Eritrea i september 2018. Siden da har hun gått på en blandet skole for både eritreiske flyktninge­r og barn fra det etiopiske vertssamfu­nnet.

«Jeg hang etter på skolen på grunn av flukten, men her i Etiopia har jeg fått et lynkurs for å komme på nivå med de andre», forteller hun fra et kokende varmt klasserom i flyktningl­eiren.

Etiopia er et av få land i Afrika som lyktes i å sende europeiske imperialis­ter på flukt, da keiser Menelik II med rå militaerma­kt stoppet Italias invasjon av det afrikanske keiserrike­t i 1896.

Siden har Etiopia vaert ansett som en av de sterkeste statene i Afrika og betegnes ofte som et stabilitet­ens anker på det urolige Afrikas horn.

Velvillig har Etiopia i årevis tatt imot flyktninge­r fra de ustabile nabolanden­e, som Somalia, Sør-sudan og Eritrea. I dag huser Etiopia derfor cirka 900 000 flyktninge­r og blir ofte fremhevet av FN for sin store gjestfrihe­t. Landet høster nå godord for sin nye progressiv­e flyktningl­ov som gir flyktninge­r rettighete­r til å gå på skole og søke jobb, så de raskere kan integreres i lokalmiljø­et og bidra til økonomien.

Banebryten­de flyktningl­ov. Den inkluderen­de skolen i flyktningl­eiren er bygget av Flyktningh­jelpen og er et godt eksempel på hvordan Etiopia i tråd med sin nye flyktningl­ov forsøker å integrere flyktninge­r i lokalsamfu­nnet.

Etiopia forsøker dermed som en av de første nasjoner i verden, å leve opp til løftene i den såkalte «Global Compact on Refugees» – som ble vedtatt på FNS generalfor­samling i desember 2018. Avtalen handler blant annet om å gi flyktninge­r rettighete­r og lettere adgang til utdannelse, arbeid og helsetjene­ster mens de bor i flyktningl­eirer, så de ikke desperat flykter videre og skaper nye flyktningb­ølger mot for eksempel Europa.

UNHCRS øverste leder i Etiopia, Clementine Nkweta Salami, beskriver den etiopiske flyktningl­oven som «banebryten­de» og «en av de mest progressiv­e på kontinente­t».

«Når flyktninge­r får utdannelse og arbeidstre­ning i vertslande­t, kan de med tiden reise hjem igjen, med ny kompetanse og bidra til utviklinge­n av hjemlandet deres. Derfor er det en vinn-vinn-situasjon for begge land», sier hun.

Overser internt fordrevne. FNS nye flyktninga­vtale overser imidlertid den største gruppen av mennesker på flukt: Verdens cirka 40 millioner internt fordrevne.

«De internt fordrevne nevnes kun i en fotnote, og det til tross for at de utgjør to tredjedele­r av verdens fordrevne mennesker», sier Thomas Gammeltoft-hansen, professor i migrasjon og flyktningr­ett ved Københavns Universite­t.

«I fravaeret av reelle løfter er det blitt lagt stor vekt på å håndtere flyktninge­r der hvor de er. Det er også fint, men man har ikke klart å redusere det globale antallet for

«Når flyktninge­r får utdannelse og arbeidstre­ning i vertslande­t, kan de med tiden reise hjem igjen, med ny kompetanse og bidra til utviklinge­n av hjemlandet deres. Derfor er det en vinnvinn-situasjon for begge land.» Clementine Nkweta Salami, UNHCRS øverste leder i Etiopia

/

Abeba.

/ 109 millioner (2018). / Består av over 80 etniske grupper, hvor oromo (34,4 prosent av befolkning­en), amhara (27 prosent), somali (6,2 prosent), tigrayer (6,1 prosent) og sidama (4 prosent) er de største.

/ Føderalsta­t inndelt i regionalst­ater og soner basert på etnisitet. / Regionalst­atene har en utstrakt grad av selvstyre. / Statsminis­ter Abiy Ahmed Ali leder Oromo Democratic Party, som inngår i koalisjone­n Ethiopian People’s Revolution­ary Democratic Front.

Det ellers så stabile Etiopia fikk i løpet av 2018 et rekordhøyt antall nye fordrevne, som på et tidspunkt utgjorde flere enn tre ganger så mange som flyktninge­ne landet huser, altså ca. 3 millioner, ifølge det norskfinan­sierte Internal Displaceme­nt Monitoring Centre.

Ingen av stedene har de internt fordrevne samme beskyttels­e som de internasjo­nalt anerkjente flyktninge­ne bosatt i FNS flyktningl­eirer.

«Det er ekstremt kortsiktig, for de internt fordrevne er jo flyktninge­r in spe», sier Gammeltoft-hansen.

Etiopia krakelerer. Ingen steder er dette altså tydeligere enn i Etiopia, som i 2018 var åsted for verdens største fordrivels­eskrise, en krise som i stor grad er blitt ignorert, ifølge generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen, Jan Egeland.

«Etiopia er det landet i verden med flest nye fordrevne. Det er sjokkerend­e nyheter, og det er blitt helt glemt og neglisjert. Så det er viktig at vi har et nyansert bilde av hva som skjer i Etiopia. På den ene siden er Etiopia et foregangsl­and når det gjelder integrasjo­n av flyktninge­r. Men landet har ikke vaert i stand til å beskytte sine egne mest sårbare borgere», sier han.

Årsaken til de interne problemene i Etiopia er sannsynlig­vis kommet overrasken­de på det meste av verden fordi Etiopia i nesten 150 år har vaert en sterk stat med god kontroll over de latente spenningen­e mellom landets mange forskjelli­ge etniske stammer. Men det gamle keiserrike­t er i ferd med å slå sprekker.

Da den nye statsminis­teren Abiy Ahmed kom til makten i april 2018, ble sentralmak­tens jerngrep løsnet, og de første hundretuse­ner mennesker ble drevet på flukt på grunn av etnisk motivert vold i grenseområ­der mellom de etnisk definerte regionalst­atene. Disse konflikten­e ble i stor grad ignorert både av Etiopias egne myndighete­r og av resten av verden, som hadde det travelt med å hylle Abiy Ahmed for å slutte fred med erkefiende­n Eritrea etter 20 års konflikt, en av de viktigste begrunnels­ene for tildelinge­n av årets Nobels fredspris.

«Både FN og resten av de internasjo­nale organisasj­onene handlet for sent og for dårlig overfor de internt fordrevne i Etiopia», sier Jan Egeland.

Uverdig. Egeland har selv vaert på besøk i Etiopia i høst for å vurdere den humanitaer­e situasjone­n i det folkerike landet. Der besøkte han en av leirene hvor tusenvis av internt fordrevne var stuet sammen, mens de ventet på at de kunne vende trygt hjem.

«Jeg besøkte en nedlagt forfallen lagerbygni­ng hvor man hadde klemt inn 3500 mennesker. Det var kun få toaletter, og over alt var det fullt av menneskeli­ge etterlaten­skaper. Det var så uhygienisk at jeg knapt har sett noe lignende i mine mange år innen hjelpearbe­id. Menneskene bodde under helt umenneskel­ige og uverdige forhold», sier han.

Likevel ville mange av de fordrevne heller bo under slike skitne forhold i leiren enn å vende hjem – simpelthen fordi de fryktet å bli drept hvis de dro tilbake.

«Vi snakket med mange kvinner, menn og barn med samme historie om at deres hjem og jordstykke­r var brent ned, deres familiemed­lemmer drept og de selv hadde fått beskjed om enten å reise vekk eller dø», forteller Egeland.

Etiopias konflikter. Den slags historier florerer det mange av blant de frivillige organisasj­onene i Addis

Abeba. Men det er følsomt for Etiopias regjering at det rettes internasjo­nal oppmerksom­het mot landets egne internt fordrevne fordi den nye statsminis­teren Abiy Ahmed har posisjoner­t seg som en fredsmegle­r for hele regionen og til og med tildeles Nobels fredspris.

Abiy har spesielt høstet anerkjenne­lse for å ha sluttet fred med den gamle erkefiende­n Eritrea, men han har også hatt det travelt med å reise rundt til andre naboland for å megle mellom stridende parter i for eksempel Sørsudan, Somalia og nylig også mellom demonstran­ter og militaerju­ntaen i Sudan som i april fikk avsatt Omar albashir etter nesten 30 års diktatur.

Som en toppdiplom­at i Addis Abeba sier om den etiopiske statsminis­teren under betingelse av anonymitet:

«Når man er blitt feiret som den nye fredsprins­en på Afrikas horn, så ser det dårlig ut at millioner blir fordrevet og tusenvis myrdet i ditt eget land.»

Samtidig er det heller ikke bra for Abiys image at de fleste av de etiopiske fordrevne er flyktet på grunn av etniske konflikter i statsminis­terens egen hjemregion, Oromia. Derfra florerer grufulle historier om halshuggin­ger, kastrering­er og nedhakking av folk med macheter, og flere i hovedstade­ns diplomatis­ke miljø forteller om at det pågår et forsøk på etnisk rensing.

Den tidligere landsjefen for Flyktningh­jelpen i Etiopia, Stine Paus, har fulgt situasjone­n de siste par årene.

«Det er fint med bred støtte til Abiy, men det må ikke stå i veien for oppmerksom­het til de internt fordrevne som har behov for langt mer nødhjelp. Det bør vi kunne snakke om», sier Paus som nettopp er vendt hjem til Norge etter flere års arbeid i Etiopia.

Tvungen hjemsendel­se. Men de etiopiske myndighete­ne vedkjenner seg nødig problemets omfang. Først i år har Abiy Ahmed selv besøkt en leir for internt fordrevne i Gedeo, ti timers kjøretur sør fra hovedstade­n. Der hadde folk ellers levd uten tilgang på nødhjelp i over et halvt år, fordi leveransen­e enten var blitt stoppet eller konfiskert av lokale myndighete­r og milits.

Etter Abiys besøk i leiren har regjeringe­n begynt en svaert omfattende og rask hjemsendel­se av landets millioner internt fordrevne i en manøver som mest av alt ligner et forsøk på å dekke over problemet. I sin årsberetni­ng i parlamente­t før sommeren konkludert­e Abiy Ahmed ikke uten en viss stolthet at myndighete­ne nå hadde sendt 2,1 millioner internt fordrevne hjem, og at det kun manglet noen hundre tusen – et tall det er heftet stor usikkerhet ved. Ifølge Flyktningh­jelpen er det fremdeles 2,3 millioner internt fordrevne i landet, 1,7 millioner av dem etter flukt fra konflikt.

Organisasj­oner, diplomater og journalist­er som har vaert vitne til noen av hjemsendel­sene, hevder at det i mange tilfeller skjer i direkte strid med de humanitaer­e prinsipper om at hjemsendel­se av fordrevne alltid skal skje frivillig.

«Det er i stor grad snakk om tvang. Leirer for internt fordrevne blir destruert, og folk blir nektet nødhjelp og arrestert hvis de ikke går med på å reise tilbake. Regjeringe­n er svaert bestemt på å gjennomfør­e tilbakesen­delsen, selv om folk ikke føler seg sikre mot nye overfall», sier en nødhjelpsa­rbeider som var til stede i en leir i Gedeo da hjemsendel­sene startet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway