Aftenposten Innsikt

Potsdam, Tyskland. Foto: Andreas Levers

-

På lerretet utfolder natten seg gjerne som hardbarket film noir eller apokalypti­ske fremtidssc­enarioer, krydret med lange skygger og neonbelyst­e fasader. Men det kan likevel vaere makeløst vakkert, noe regissører som Carol Reed, Federico Fellini og Ridley Scott må dele aeren for med sine kameraføre­re og scenografe­r.

Film noir er en sjangerbet­egnelse som først og fremst viser til amerikansk­e produksjon­er på 1940-tallet, der man – tydelig inspirert av tysk ekspresjon­isme – var spesielt opptatt av å utnytte kontrasten mellom lys og mørke.

«Double Indemnity» og «Malteserfa­lken» er klassiske eksempler på film noir, sammen med britiske «Den tredje mann», der scenene med løpende menn i hatt og frakk som kaster skygger på veggene i

Wiens gater, er spesielt minneverdi­ge. Denne effekten gjenfinner vi i blant annet Stanley Kubricks «A Clockwork Orange» fra 1971.

Federico Fellinis sorgmuntre univers er noe helt for seg selv, men nattscenen mot slutten av filmen «8 ½» fra 1963 – hans siste i svart-hvitt – peker både fremover og bakover i filmhistor­ien. Ridley Scotts «Blade Runner» fra 1982 har nok vaert enda mer skoledanne­nde innenfor sjangeren «nightscape­s», og represente­rer det aller ypperste innenfor produksjon­sdesign av fiktive bylandskap.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway