Aftenposten Innsikt

Klimaendri­nger Vinens fremtid er tørr, veldig tørr

Forskere tester teknikker for å dyrke vindruer i en varm, solsvidd fremtid.

- AMY YEE The New York Times

Mitzpe Ramon, Israel. I Negev-ørkenen steker solen på et uttørket landskap av brune, bølgende åssider. Men på et jordstykke her sør i Israel vokser små traer på rekker, og store klaser med druer dingler blant frodige, grønne blader.

Dette er ikke en luftspeili­ng i ørkenen. Det er en vingård hvor forskere undersøker hvordan druer best kan dyrkes i dette ugjestmild­e klimaet.

Negev-ørkenen er svaert forskjelli­g fra det tempererte klimaet hvor man tradisjone­lt finner vinområder. Likevel har rundt 20 vingårder dukket opp her de siste 15 årene, med tilhørende vinturisme.

Tørt og varmt. Det er en grunn til at forskerne har begynt å se på dette tøffe miljøet. De ønsker å undersøke hvordan vindruer kan vokse i ørkenforho­ldene som dominerer i Israel. Den kunnskapen vil bli enda mer verdifull i en verden med hyppigere tørkeperio­der og hetebølger.

«Klimaet er i ferd med å bli mer uforutsigb­art», sier Aaron Fait, professor i biokjemi ved Ben-gurion Universite­t i Negev. «Ørkenmodel­len lar oss undersøke hvordan klimaendri­nger vil påvirke vindyrking­en på verdensbas­is.»

Teknikkene som testes her på 30 ulike druesorter, inkluderer bruk av nett som gir skygge, espalierer som får druene til å vokse i formasjone­r som begrenser solekspone­ringen, sensorer som måler fuktighete­n i jorden, og varmekamer­aer som følger med på hvor mye sollys druene og bladene tar opp.

Europeiske vindyrkere viser økt interesse for arbeidet som gjøres her, ettersom hetebølger om sommeren og andre klimaendri­nger påvirker drueranken­e deres.

I juli var temperatur­ene oppe i 41 grader i det franske vinområdet Bordeaux, den varmeste dagen som noen gang er registrert. Og varmerekor­der ble satt også andre steder på kontinente­t, inkludert i Tyskland, Belgia og Nederland.

I juli var temperatur­ene oppe i 41 grader i det franske vinområdet Bordeaux, den varmeste dagen som noen gang er registrert.

De siste årene har forskere og vinproduse­nter fra Frankrike, Italia, Slovenia og andre deler av Europa besøkt forskerne i Negev. Ekspertene håper Israels ørkenjordb­ruk kan gi verdifull kunnskap om hvordan man kan tilpasse avlinger til ekstremt og uforutsigb­art vaer.

For å studere nyvinninge­ne innen vinproduks­jonen jobber Fait med flere vinproduse­nter i Negev, samt med europeiske forskere som Enrico Peterlunge­r, professor i vindyrking ved Universite­tet i Udine, nord i Italia.

Studiene startet i 2014 med det israelske irrigasjon­sselskapet Netafim og med støtte fra de italienske og israelske myndighete­ne.

«Dyrkerne er bekymret for klimaendri­ngene» i Europa, sier professor Peterlunge­r.

Han forteller at i hans region «regnet det masse i mai, noe som skapte problemer under blomstring­en og fruktdanne­lsen. Juni, juli og august var veldig varme, og det er ikke optimalt for vindruer.»

Naftali Lazarovitc­h, en jordforske­r ved Blaustein Institutes of Desert Research i Negev, studerer også vinproduks­jonen i ørkenen ved forsknings­gården.

«Europeerne ser til Israel og måten vi takler de tøffe forholdene på, og forsøker å laere av det», sier han. «Vi produserer mer med mindre, det er målet vårt.»

I dag kan bøndene i Negev kontroller­e vannet med presis dryppvanni­ng i motsetning til store deler av verden hvor man er helt avhengig av regn.

«Vindyrking i ørkenen, hvor vi kan kontroller­e et stort antall variabler som man ikke kan ved en tradisjone­ll vingård, er av enorm betydning for å teste ulike klimascena­rioer», sier Fait.

I undersøkel­sene sine jobber han med vinproduse­nter i Negev som Nana Estate hvor eieren Eran Raz forlot en karriere innen filmproduk­sjon for å starte med vin. Raz flyttet til Negev for å starte en vingård «fordi ingen god historie har noen gang begynt med salat», spøker han.

Vann ledes fra en lokal akvedukt til druene ved Nana Estate, som produserer druesorten­e chardonnay og chenin blanc.

«Jeg har fullstendi­g kontroll på vannet», sier Raz. «Jeg kontroller­er hvor store druene skal bli.»

Han overvåker vinrankene nøye for å forsikre seg om at det er druene som vokser – ikke bladene – og han kontroller­er sukkernivå­et i frukten. En optimal avling for en vinranke er fire kilo druer. Hvis det er for mange drueklaser, er det en belastning for planten, så Raz forkaster noen av dem.

I Negev kan temperatur­en komme opp i 36 grader om dagen, og nettene kan vaere nede i minusgrade­r om vinteren. Med det tørre klimaet kan vinproduse­ntene i Negev spraye med soppmidler to ganger i året, mens noen av produsente­ne i Europa sprayer hver uke.

Eksperimen­telt ørkenjordb­ruk. I tillegg til vinproduks­jon studerer israelske forskere en rekke teknikker for å dyrke andre avlinger. Ramat Negev Agro-research Center har rundt 150 mål jordbruksm­ark hvor forskere dyrker druer, daddelpalm­er, oliven og jojoba.

I store drivhus dyrker de agurker, cherrytoma­ter, aubergine og andre grønnsaker, som en spiselig, knasende plante kalt sarococorn­ia som kan vokser i saltholdig vann og jord. Til og med jordbaer dyrkes i lange utvidede potter.

Lazarovitc­h og andre forskere tester ut nyvinninge­r, inkludert kameraer som overvåker planterøtt­ene og sensorer som overvåker Co₂-nivå, gjødsling og saltnivåer. Jorddekkin­g kan redusere vannforbru­ket med 20 prosent. Det å dekke planterøtt­ene med plast kan også forebygge fordampnin­g.

Disse nyvinninge­ne «vil bli mer og mer relevante for mange land som et resultat av global oppvarming», sier Ofer Guy, en landbruksf­orsker ved senteret Ramat Negev.

«Saltholdig jord og vann, ekstremt varmt vaer og vannmangel kommer til å bli store globale problemer i fremtiden ettersom jordbruket tvinges til å ta i bruk marginale jordområde­r. I dag er jordbruket og matkonsume­t basert på et lite utvalg planter som er relativt følsomme for saltinnhol­d», sier Guy.

I en region med rundt 300 soldager i året, studerer forskerne nøye hvordan avlingene påvirkes av skygge,

ved å vurdere fargen, tettheten og materialet i ulike former for overheng og nett. For eksempel når druene modnes, dekker forskerne dem med nett for å beskytte dem mot solen. Dette reduserer temperatur­en, men øker fuktighete­n og potensiale­t for å tiltrekke seg insekter.

Forsknings­senteret Ramat Negev jobber med lokale bønder, mange av dem uten en landbruksb­akgrunn. Dette bidrar til å understøtt­e en bransje med fallende tall. På 1950-tallet jobbet mer enn 70 prosent av Israels befolkning i jordbrukss­ektoren, sammenlign­et med mindre enn 2 prosent i dag.

«Det er vanskelig å vaere bonde. Du er som en gambler. Du har ingen garantier og løper en veldig stor risiko. Om 10 eller 20 år, om ingen fremmer jordbruket, vil det vaere faerre og faerre som ønsker å vaere bønder. Yrket har stort potensial, men vil kreve mye samarbeid», sier Guy.

«Vi har mye å laere bort, men fremdeles også mye å laere selv.»

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: HEIDI LEVINE/ THE NEW YORK TIMES ?? Frodig i ørkenen Eran Raz kjører traktor mens frivillige hjelper ham å høste druer ved vingården Nana Estate. Raz forlot en karriere innen filmproduk­sjon for å satse på vin.
Foto: HEIDI LEVINE/ THE NEW YORK TIMES Frodig i ørkenen Eran Raz kjører traktor mens frivillige hjelper ham å høste druer ved vingården Nana Estate. Raz forlot en karriere innen filmproduk­sjon for å satse på vin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway