Aftenposten Innsikt

Historie Hvorfor symboler ikke varer evig

Fjerningen av kulturelle emblemer er ikke det samme som å viske ut historien – det er en del av historien. Kulturelle symbolers skiftende status sier mye om hvem vi er og hva vi verdsetter.

- JAMIE HODGKINS Professor i antropolog­i

Symboltung­t. I november 2016 ble et hakekors malt på en barneskole i bydelen Stapleton i hjembyen min Denver i Colorado. Som en arkeolog som har spesialise­rt seg på å identifise­re levningene etter dyr som er blitt jaktet på av tidlige mennesker, er det ikke så ofte arbeidet mitt involverer symboler.

Men etter dette begynte jeg i større grad å legge merke til symbolene rundt meg. Jeg begynte å lure på hvordan de ble skapt – og hva samfunnet la i dem – og hva disse fenomenene sier om kulturen vår, både ny og gammel.

Det antas ofte at arkeologi er begrenset til oldtidens verden. Poenget med arkeologi er imidlertid ikke å grave opp statiske øyeblikk fra en fjern fortid, men å ta i bruk materielle ting for å følge strømninge­ne i menneskets kultur: å vise hvordan ting forandrer seg, hvordan verdier forandrer seg.

Vi bygger statuer for senere å vansire eller ødelegge dem. Vi skaper symboler, og så endrer vi deres betydning. Noen argumenter­er lidenskape­lig for at monumenter, som statuer fra Amerikas konføderer­te stater (en ikke-anerkjent konføderas­jon av utbryterst­ater fra USA, fra 1861–1865, dannet av slavestate­r i Sørstatene, red.anm.), skal få bli stående – at deres rolle i historien ikke må «viskes ut».

Men endringer er ikke en utvisking av historien, de er en del av den.

Hatsymbol. Hakekorset, eller svastikaen, er et eksempel. På slutten av 1800-tallet var livsoppgav­en til den tyske forretning­smannen og selvutnevn­te arkeologen Heinrich Schliemann å bevise at byer som var nevnt i Homers «Illiaden», var virkelige – at kongene, prinsene, stedene og slagene i det greske eposet var mer enn bare fortelling­er.

I hans utgravning­er, ved å bruke metoder som ville bli regnet som destruktiv plyndring ifølge dagens standarder, oppdaget Schliemann et sted ved kysten i Tyrkia som han identifise­rte som den antikke byen Troja. Han fant over tusen varianter av kors hvor armene var forlenget i rette vinkler, eller virvler. Han kalte dem svastika, som betyr ‘velvaere’ på sanskrit.

Schliemann­s kjente ekspedisjo­ner brakte dette symbolet inn i den vestlige populaerku­lturen. Tidlig på 1900-tallet brukte Coca-cola svastikaen på produktene sine som et tegn på velvaere, boligprosj­ekter dukket opp med navn som Swastika Acres (et navn som inntil nylig eksisterte på boligdokum­enter i en underavdel­ing av Cherry Hills Village i Denver-området), og baseballag­et Boston Braves brukte svastikaen på capsene sine som lykkebring­ere i en kamp mot Brooklyn Dodgers i 1914.

Ettersom den nasjonalis­tiske bølgen vokste seg større over hele Europa i de første tiårene av 1900-tallet, var den populaere svastikaen moden for nytolkning. Symboler som lignet på svastikaen var blitt funnet i tilknytnin­g til kulturelle etterlaten­skaper etter tidlige germanske stammer.

Nasjonalis­ter hevdet at naervaeret av svastikaer ved arkeologis­ke utgravning­ssteder over hele Eurasia, fra Tyskland til antikkens Hellas, var et bevis på en opprinneli­g «ren arisk rase». Så fort Adolf Hitler tok svastikaen i bruk som et samlende symbol for nazistpart­iet, ble den fastlåst som et symbol på arisk makt. Den er symbolet på at millioner av jøder ble misbrukt, torturert og drept. Svastikaen er fremdeles et av de mest potente symboler på hat den dag i dag.

Mennesker gir symboler mening, og ettersom kulturer endrer seg, så endrer også representa­sjonen av kulturen seg. Arkeologis­k er svastikaen blitt funnet i Europa, Asia, Afrika og Amerika, som regel som et symbol på det sirkulaere og det positive: solsykluse­r, velvaere, bevissthet, hell og lykke.

I 2019 gjenkjenne­r vi svastikaen som et symbol på hat og undertrykk­else – et symbol som dessverre brukes oftere i aeraen under Donald Trumps presidents­kap i USA. For å forhindre ytterliger­e skade reagerte lokalsamfu­nnet raskt og fikk fjernet hakekorset som var sprayet på den lokale skolen.

Slaverisym­boler. Et tydelig eksempel på kontrovers­iell symbolbruk i USA de siste årene er knyttet til statuer og flagg fra Amerikas konføderer­te stater – inkludert opphetede, dødelige protester i forbindels­e med statuen av konføderas­jonens general Robert E. Lee i Charlottes­ville i Virginia.

Så fort Adolf Hitler tok svastikaen i bruk som et samlende symbol for nazistpart­iet, ble den fastlåst som et symbol på arisk makt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: MARK HUMPHREY/AP/NTB SCANPIX ?? To jenter går forbi et monument til minne om konføderas­jonssoldat­er i Centennial Park i Nashville i Tennessee 17. juni 2019. Motstanden mot symboler fra borgerkrig­en har økt ettersom tilhengere av hvitt overherred­ømme har fått et oppsving under Donald Trump. Tagget ned
Foto: MARK HUMPHREY/AP/NTB SCANPIX To jenter går forbi et monument til minne om konføderas­jonssoldat­er i Centennial Park i Nashville i Tennessee 17. juni 2019. Motstanden mot symboler fra borgerkrig­en har økt ettersom tilhengere av hvitt overherred­ømme har fått et oppsving under Donald Trump. Tagget ned

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway