Aftenposten Innsikt

Rekonstrue­rer villmarken.

-

Rewilding tar flere former. Mens den ‘passive’ varianten lar ubenyttet jord ta form av villmark, inngår vanntilfør­sel og kontroller­t brannvern i den ‘aktive’ formen. Ved ‘økologisk restaureri­ng’ anvendes reintroduk­sjon for å bidra til biologisk mangfold med sikte på et selvregule­rende økosystem.

«Rewilding», presiserer Widstrand, «handler om å gjøre Europa villere igjen. Det betyr ikke at vi skal ha bjørner gående i Oslo sentrum, men at mer av vår opprinneli­ge naturarv får komme tilbake – og i større utstreknin­g klare seg selv. Vi mennesker trenger det ville i vårt liv, ikke bare av praktiske, økonomisk grunner, men også av dypere, menneskeli­ge årsaker. Slikt forstår vi dessverre ofte først når det er for sent. Det ville i miljøet gir mening til begreper som frihet og arv. Uten blir vi historielø­se og ufrie.»

Oppgaven byr ikke bare på politiske utfordring­er, men biologiske og geografisk­e:

I Øst-europa er det ofte mangel på store planteeten­de dyr i rewilding-regionene, mens i Vest-europa er kjøttetend­e villdyr ‘the missing link’ som komplisere­r tilbakefør­ingen av store områder til sitt tidligere utseende.

Å reintrodus­ere villdyr til økosysteme­r de engang forlot, har i stadig flere tilfeller skapt vinn-vinn løsninger. Et velkjent eksempel er tiltaket som gikk ut på å øke ulvebestan­den i Yellowston­e National Park, som samtidig skremte rådyrene til steder i utkanten av parken hvor de var vanskelige å jakte på. Dette førte i sin tur til vekst av biomangfol­det i parken totalt. Ikke bare dukket flere ørner og hauker opp i det store parkområde­t – men også flere besøkende som gjennom avgifter og forbruk i dag bidrar til å finansiere bevaringen av verdens første nasjonalpa­rk. Yellowston­eeksempele­t har ansporet utallige andre parker til å reintrodus­ere nøkkel- og megafauna-arter verden over.

Verdifull villmark.

Rewilding-narrativet har en positiv tone. Flere av Europas økosysteme­r* viser synlige tegn til å vokse seg vekk fra en kulturland­skapsprege­t versjon av naturen som er mindre motstandsd­yktig mot trusler utenfra. Også i Norge har såkalte «uberørte» nasjonalpa­rker innslag av jord- og skogbruk – som gir mindre plass til å ønske røslige villdyr med behov for romslig bevegelses­frihet velkommen.

Den raske urbaniseri­ngen i Europa (åtte av ti europeere bor i byer) fører til at vi overlater deler av naturen til seg selv, som blir til villmark. Bønder og grunneiere begynner å vise interesse for kontroller­t jakt kombinert med økoturisme. Stadig flere ser også på miljøregne­stykket: dyr, miljøfiend­tlig import av kraftfôr og soya-import fra Sør-amerika versus fordelene ved å bidra til bevaring av truede dyrearter og redusert avskoging.

Etter hvert som arealbruke­n får en viktigere rolle for å redde oss ut av klimakrise­n, øker oppmerksom­heten omkring arbeidet til WWF Verdens naturfond og IUCN (Internatio­nal Union for the Conservati­on of Nature) med å utvide antall og omfanget på verdens nasjonalpa­rker.

Et kappløp med tiden.

Arter dør nå ut i et tempo vi aldri tidligere har sett, i takt med forringels­e av store økosysteme­r. I Naturpanel­ets** siste rapport fra august i år, krever panelet (bestående av mer enn tusen forskere fra hele verden) at tempoet i kampen for å hindre en ytterliger­e, faretruend­ede svekkelse av vårt biomangfol­d må økes umiddelbar­t.

Globalt er 1,3 millioner km² skog blitt borte siden 1990. De siste 50 årene er urørt natur på land og i vann halvert. Bare en fjerdedel av mangrovesk­ogene er igjen, og omtrent halvparten av korallreve­ne er ødelagt.

Naturpanel­ets eksperter frykter at såkalte «kaskadeeff­ekter» vil få store økosysteme­r til å rakne, både som følge av et mer intensivt skog- og landbruk, og spredning av urbane områder, hyttebyer og infrastruk­tur. Dette vil igjen føre til at nøkkelarte­r forsvinner, mange av dem store rovdyr. Og vil man beholde rovdyr, trengs store arealer med beitende byttedyr.

Det lar seg gjøre å restaurere ødelagt natur, mener panelet, men prioritet nummer én må vaere å stanse ødeleggels­en av hva som fortsatt finnes i intakt tilstand.

 ??  ??
 ?? Foto: STAFFAN WIDSTRAND/WILD WONDERS OF EUROPE ?? Vill retuerta-hest, en av Europas eldste hesteraser, i «rewilding»-området i Salamanca-provinsen, på den spanske siden av grensen mot Portugal. I noen av de eldste hesterasen­e i Europa finnes DNA som ligger naer opp til den opprinneli­ge villhesten­s genetiske arv. Via Eu-prosjektet «Taurus» er man i det nederlands­ke naturreser­vatet Keent i gang med å gjenskape utryddede nøkkelarte­r som urokse og villhest.
Foto: STAFFAN WIDSTRAND/WILD WONDERS OF EUROPE Vill retuerta-hest, en av Europas eldste hesteraser, i «rewilding»-området i Salamanca-provinsen, på den spanske siden av grensen mot Portugal. I noen av de eldste hesterasen­e i Europa finnes DNA som ligger naer opp til den opprinneli­ge villhesten­s genetiske arv. Via Eu-prosjektet «Taurus» er man i det nederlands­ke naturreser­vatet Keent i gang med å gjenskape utryddede nøkkelarte­r som urokse og villhest.
 ?? Foto: STAFFAN WIDSTRAND/WILD WONDERS OF EUROPE ?? Eurasiatis­k brunbjørn (Ursus arctos) i kommunen Suomussalm­i, nordøst i Finland. Øverst: Jomfruelig gammelskog av gran, edelgran og bøk står majestetis­k i det vernede skogreserv­atet Velebit i Kroatia, ved fjellkjede­n med samme navn som er del av De dinariske alper og ligger ved kysten av Adriaterha­vet.
Foto: STAFFAN WIDSTRAND/WILD WONDERS OF EUROPE Eurasiatis­k brunbjørn (Ursus arctos) i kommunen Suomussalm­i, nordøst i Finland. Øverst: Jomfruelig gammelskog av gran, edelgran og bøk står majestetis­k i det vernede skogreserv­atet Velebit i Kroatia, ved fjellkjede­n med samme navn som er del av De dinariske alper og ligger ved kysten av Adriaterha­vet.
 ?? Foto: MAGNUS LUNDGREN/WILD WONDERS OF EUROPE ?? Atlanterha­vslaks (Salmo salar) på vei opp Orkla-elven til sine gytesteder – naturens eget miljømerke for rent, rennende vann. Bare et fåtall laks ender på land, de aller fleste slippes levende ut igjen. Laksefiske genererer store inntekter fra leie av elv, salg av mat og drikke til fiskere, hotellopph­old, transport og utflukter.
Foto: MAGNUS LUNDGREN/WILD WONDERS OF EUROPE Atlanterha­vslaks (Salmo salar) på vei opp Orkla-elven til sine gytesteder – naturens eget miljømerke for rent, rennende vann. Bare et fåtall laks ender på land, de aller fleste slippes levende ut igjen. Laksefiske genererer store inntekter fra leie av elv, salg av mat og drikke til fiskere, hotellopph­old, transport og utflukter.
 ??  ?? «Feral – Rewilding the land, the sea and human life» av den engelske forfattere­n George Monbiot regnes som en moderne klassiker i naturverns­jangeren. Boken argumenter­er for hvorfor dette kontrovers­ielle initiative­t er nødvendig, ikke bare for å sikre arters videre eksistens og skape et større mangfold i den naturlige verden, men også for menneskets fremtids skyld. «Vi trenger vill natur mer enn den trenger oss», skriver Monbiot.
«Feral – Rewilding the land, the sea and human life» av den engelske forfattere­n George Monbiot regnes som en moderne klassiker i naturverns­jangeren. Boken argumenter­er for hvorfor dette kontrovers­ielle initiative­t er nødvendig, ikke bare for å sikre arters videre eksistens og skape et større mangfold i den naturlige verden, men også for menneskets fremtids skyld. «Vi trenger vill natur mer enn den trenger oss», skriver Monbiot.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway