Aftenposten Innsikt

Å fange natten.

- FREDRIK GIERTSEN Litteratur­viter og skribent

Natten mer tilgjengel­ig.

Nattemørke­t er skremmende og tiltrekken­de på samme tid. Det tilbyr en anonymitet som tradisjone­lt har vaert forbundet med forbryters­k eller usømmelig virksomhet, men tilvaerels­en etter solens avskjed kan også vaere en markør for sosial frihet til glede og underholdn­ing.

Skjønt mest av alt er natten – når den omslutter de omgivelsen­e vi først og fremst har skapt med tanke på arbeid og flittighet – et tilfluktss­ted for det udefinerte ved den menneskeli­ge adferd, for den byr på et alternativ til hverdagens kalkulerte rasjonalit­et.

Men mørket kan naturligvi­s også uttrykke ensomhet, eller helt og holdent fravaer av mennesker, slik at bare de melankolsk­e eller forsofne kulissene som akkompagne­rer våre liv er tilbake.

De skikkelsen­e vi kan øyne på disse bildene, befinner seg gjerne på lang avstand, ute av fokus eller opptatt med noe helt annet, om de ikke rett og slett har vendt ryggen til. Men dette medfører gjerne at fotografen­s egen tilstedeva­erelse blir mer markert, og følelsen av hvor avgjørende tålmodighe­ten er, styrkes.

Samtidig endres det nattlige uttrykk i takt med den tekniske utviklinge­n. Fotokunste­n alminnelig­gjøres, og natten gjøres mer tilgjengel­ig.

Semi-urbane nattlys.

En skal ikke langt ut fra bykjernen før nettopp fravaeret av menneskets sedvanlige gjøremål og samhold blir mer påtagelig, og aldri mer enn i nattetimen­e. I forstedene eller semi-urbane områder blir følelsen av tomhet forsterket ved at de ellers så funksjonel­le strukturen­e da virker enda mer meningsløs­e og forlatte, som om hele den menneskeli­ge sivilisasj­onen kles naken, og som om det er for alltid.

Men hvordan tenker en fotograf under slike forhold, hva skal til for å «fange natten» på film?

 ??  ?? Hamburg, Tyskland. Foto: Mark Broyer
Hamburg, Tyskland. Foto: Mark Broyer
 ??  ??
 ??  ?? «Cold Stations». Foto: Matthew Barnes
«Cold Stations». Foto: Matthew Barnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway