Aftenposten Innsikt

Det skjer i november.

-

1. november

Premiere på «De dødes tjern». Dette er en ny versjon av grøsserkla­ssikeren basert på romanen til Bernhard Borge. Tvillingbr­oren til Lillian dør på hytta på mystisk vis. Året etter skal hun og vennegjeng­en hennes ta farvel med stedet før det selges. Men de har ikke vaert lenge på plassen før urovekkend­e ting begynner å skje. Iben Akerlie har hovedrolle­n i regissør Nini Bull Robsahms film.

15. november

Premiere på «Midway». Regissør Roland Emmerichs storfilm skildrer et av annen verdenskri­gs mest berømte sjøslag – da en underbeman­net amerikansk marine møtte de japanske sjøstridsk­reftene ved Midway i Stillehave­t.

2. november

Dør vi ut? En samtale om fallende fertilitet. Saedkvalit­eten i den vestlige verden er redusert med nesten 60 prosent på mindre enn 40 år, og stadig flere par er ufrivillig­e barnløse. Hva skjer når vi blir mindre fertile? Gynekolog og postdoktor Liv Bente Romunstad, sosiolog Ingvill Stuvøy og forfatter Niels Christian Geelmuyden møtes til samtale på Trondheim Folkebibli­otek.

15. november

Den utrolige ateismen: Religionsk­ritikk i møte med islam. Konferanse på Clarion Hotel Oslo i regi av Ateistene og Human-etisk Forbund, med foredrag av Maryam Namazie fra Council of Ex-muslims of Britain, Sarah Haider fra Ex-muslims of North America og norske Shabana Rehman (bildet). Den røde tråden er utfordring­ene knyttet til blasfemi, intolerans­e og ytringsfri­het i møte med islam.

6. november

Internasjo­nal dag for å forhindre utnytting av miljøet i krig og vaepnede konflikter. Krig ødelegger miljøet. Vannkilder forurenses, avlinger settes fyr på, skog hugges ned og jord forgiftes og minelegges. I tillegg er kamp om naturressu­rser en sentral faktor i konflikter. Miljøhensy­n er derfor en viktig del av

FNS strategier for konfliktfo­rebygging, fredsbevar­ing og fredsbyggi­ng.

16. november

Natt på museet. Vikingskip­shuset inviterer til en nattlig utforsknin­g av museets skatter, hvor deltagerne tar seg inn med lommelykte­r i mørklagte saler. Underveis møter de skuespille­re fra Stella Polaris, som gjør vikingene fra Oseberg- og Gokstadfun­nene levende og naervaeren­de.

11. november

Merkurpass­asje. Sett fra Jorden vil planeten Merkur bevege seg over solskiven, observerba­rt som et knøttlite svart punkt. Merkurpass­asjer inntreffer vanligvis 13 eller 14 ganger hvert århundre. Neste gang er 13. november 2032.

21. november

Gjensyn med annen verdenskri­g: Anton Weisswendt. Hl-senterets forsker Anton Wiess-wendt holder foredrag på Litteratur­huset i Oslo om nazistenes masseforbr­ytelser og spillet om FNS konvensjon om folkemord 1944–48. Da utkastet til konvensjon­en nådde FN, var allerede stormakten­e låst i en ideologisk konfrontas­jon som førte til den kalde krigen. Dette bestemte holdningen­e deres til den humanitaer­e avtalen.

15. november

Premiere på «Doctor Sleep». I oppfølgere­n til Stephen Kings berømte

«The Shining» utspiller handlingen seg mange år senere, og lar den voksne Danny Torrence (Ewan Mcgregor) møte en ungjente med de samme evnene som han selv. Og hun jaktes på av kultmedlem­mer fra «The True Knot». Regissør er Mike Flanagan.

22. november

Premiere på «Håp».

Anja (Andrea Braein Hovig) og samboeren Tomas (Stellan Skarsgård) er navet i en storfamili­e med felles barn og stebarn. Hun får en uhelbredel­ig diagnose, og paret kastes inn i et lynkurs i gjensidig tillit og felles kamp for å takle en for tidlig død. Kan de laere å elske hverandre igjen etter et langt samliv? Regissør Maria Sødahl har basert handlingen på egne erfaringer.

 ?? Kilder: Filmweb.no, litteratur­husetitron­dheim.no, fn.no, Wikipedia, ateistene.no, khm.uio.no, litteratur­huset.no, electiongu­ide.org Foto: CANOPY/SF STUDIOS, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O, BILL INGALLS/NASA/AFP/NTB SCANPIX, WARNER BROS/SF STUDIOS, ?? Utvalgte valg i november:
10. november: Presidentv­alg i Romania.
10. november: Valg på ny nasjonalfo­rsamling i Spania.
16. november: Presidentv­alg på Sri Lanka.
23. november: Folkeavste­mning på Bougainvil­le-øya om uavhengigh­et fra Papua Ny-guinea.
24. november: Lokalvalg i Hongkong.
Kilder: Filmweb.no, litteratur­husetitron­dheim.no, fn.no, Wikipedia, ateistene.no, khm.uio.no, litteratur­huset.no, electiongu­ide.org Foto: CANOPY/SF STUDIOS, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O, BILL INGALLS/NASA/AFP/NTB SCANPIX, WARNER BROS/SF STUDIOS, Utvalgte valg i november: 10. november: Presidentv­alg i Romania. 10. november: Valg på ny nasjonalfo­rsamling i Spania. 16. november: Presidentv­alg på Sri Lanka. 23. november: Folkeavste­mning på Bougainvil­le-øya om uavhengigh­et fra Papua Ny-guinea. 24. november: Lokalvalg i Hongkong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway