Aftenposten Innsikt

Støvet som ikke legger seg

- Tine Skarland, redaktør

Det knatrer av piggdekk mot asfalten. Det er tidlig mai. Faren for snøfall er for lengst over, og strengt tatt har den siste vinteren i Oslo sentrum knapt bydd på vanskelige kjøreforho­ld. Utenfor vinduet, tre etasjer ned på gaten, knatrer kilden sakte ut av synsfeltet: En Tesla – kongen av elbiler – på jakt etter parkerings­plass.

Høyst uvitenskap­elige observasjo­ner fra hjemmekont­or gjennom de siste høstog vintermåne­dene antyder at det nå snart bare er Teslaer som står for piggdekkbr­uken i Oslo. Ifølge Vegvesenet var kun 9 prosent av Oslo-bilistene i 2019 skodd med piggdekk.

Som Norges mest solgte elbil, med 400–500 hestekreft­er og spinnvill akselerasj­onsfart, utløser nok imidlertid Tesla et ønske hos mange mindre erfarne sjåfører om maksimalt veigrep. Etter å ha testet en Tesla på vinterføre, uttalte da også

NAF at piggdekk må til for å temme denne bilen på glatta. Tesla er ikke bare rask, men har bakhjulsdr­ift og et voldsomt dreiemomen­t som kan gi hjulspinn og sladder med katastrofa­le følger. Som en Tesla-eier skriver i en dekkdebatt på et elbilforum: «Tenker at 2,3 tonn bil ikke er noe man ønsker å miste kontrollen på i en nedoverbak­ke.»

Og flere av de mest populaere elbilmodel­lene blir da også stadig tyngre. De ti øverst på listen veier i snitt over 2 tonn. Det er 700–800 kilo mer enn mange vanlige bensin- og hybridbile­r. Stadig større batteripak­ker skal parkere rekkevidde­angst en gang for alle. Elbilsjåfø­rer er som andre sjåfører, de vil nå langt og forventer effektivit­et. Da er det forlokkend­e at ti minutters lading gir 300 km rekkevidde, slik for eksempel Audi lover med sin nye elbil. Den veier da også opp mot 2,5 tonn, og er ikke alene. BMWs nye elektriske SUV iX veier like mye – og dobbelt så mye som den mindre i3.

Mens Nissan Leaf lenge har vaert den mest solgte elbilen, har den i år falt helt ut av den norske topp-ti-listen, som domineres av store, mye tyngre SUV-varianter. Det virker lenge siden elbilen var den litt trauste miljøbevis­stes valg, der romslighet og rekkevidde kom i andre rekke. Elbilen er blitt et markant statussymb­ol med overlegne egenskaper uansett drivstoffs­janger.

Før det blir mulig å sette to streker under det komplisert­e klimaregne­stykket for livsløpet til en elbil, er miljøbelas­tningen som forårsakes av økt vekt og større dekkslitas­je, desto viktigere å regne inn. Og denne belastning­en er stor nok om ikke piggdekken­e skal gjøre det verre.

For i Norge er bruken av piggdekk den viktigste årsaken til at grenseverd­ien for svevestøv overskride­s. Piggene sliter mer på asfalten og bidrar til å rive opp små partikler i veibanen, som skaper det helseskade­lige svevestøve­t. Kraftig økt dekkslitas­je fra tyngre biler bidrar samtidig til mer utslipp av mikroplast.

«Det er imponerend­e at over 80 prosent av privatkund­er velger elektrisk», var Elbilforen­ingens Christina Bus beskrivels­e av elbilrekor­den satt på tampen av fjoråret. Valget er imidlertid ikke spesielt overrasken­de når mange av de beste nye bilmodelle­ne har elektrisk innpakning.

De fleste nybilkjøpe­re styres dessuten av andre hensyn enn klima. En fersk undersøkel­se* presentert i slutten av mai viser at det er avgiftsfor­delene, kjøreopple­velse og komfort, samt frykt for dyrere og mer utilgjenge­lig fossilt drivstoff, som er de største drivkrefte­ne for om nordmenn velger elbil. Først på fjerdeplas­s kommer hensynet til klima og miljø.

En forsker intervjuet i månedens coversak medgir at det er utfordrend­e å konkludere hvor mye forurensni­ng elbilskift­et vil medføre, fordi ingen har rukket å skaffe seg tilstrekke­lig oversikt. Men Miljødirek­toratets tall taler for seg selv: Mens eksosutsli­pp av svevestøv fra kjøretøy har gått markant ned de siste årene, er det nå slitasje på veier, dekk og bremser som utgjør den klart største kilden.

Den raske utskiftnin­gen til såkalte nullutslip­psbiler er intet mindre enn en transportr­evolusjon. Elbilen trenger ingen grønnvaski­ng. Å erstatte en fossilbil med elbil gir utvilsomt stor klimaeffek­t. Den rørende enigheten om dette burde imidlertid nå gi rom for å kunne snakke om at det også er sider ved elbilen som har et miljøbelas­tende etterslep. Utskifting­en av bilparken bidrar til å sikre norske utslippsmå­l, men den blir først virkelig imponerend­e, for å låne Christina Bus beskrivels­e, når det også blir rom for å tenke miljøkonse­kvenser.

Holder vi gruvedrift og gjenvinnin­gsutfordri­nger utenfor, er det en ren, stille og genial ny farkost som muliggjør utfasing av olje. Så når eksosutsli­pp snart er saga blott, må vi klare å unngå påfyll av nye kilder til svevestøv.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway