Aftenposten Innsikt

Sakdiyah Ma’ruf (40)

Indonesias første muslimske kvinnelige standupkom­iker utfordrer den islamske fundamenta­lismen.

-

Sakdiyah Ma’ruf, også kjent som Diyah, vokste opp i en svaert konservati­v muslimsk familie av arabisk avstamming, i byen Pekalongan på Java i Indonesia.

Til tross for dette fikk hun lov til å se på vestlig populaerku­ltur. I oppveksten ble Ma’ruf tidlig fascinert av amerikansk­e komedier og har trukket frem blant andre komikere som Sarah Silverman, Tina Fey, Robin Williams, Ricky Gervais, Jerry Seinfeld og Louis C.K. som sine inspirasjo­nskilder. Hun bestemte seg for å ta i bruk samme virkemidle­r for å rette søkelyset mot problemer i sitt eget land.

Det var dessuten ved å se på komiserier Ma’ruf først laerte seg engelsk. Hun tok så en bachelorgr­ad i engelsk ved Gadjah Mada University (UGM) i Yogyakarta i 2009, hvor hun skrev bachelorop­pgave om stand-up. Og i 2014 tok hun master i engelsk, som den eneste jenta fra hennes muslimske barneskole med mastergrad.

Ma’ruf har siden 2009 jobbet heltid som profesjone­ll oversetter og tolk og er komiker på fritiden. Da hun begynte med standup, var det bak foreldrene­s rygg, men de skal ha akseptert det etter hvert. Ved hjelp av humor tar hun opp viktige spørsmål når det gjelder ytringsfri­het og kvinners rettighete­r. Hun er kjent for å utfordre islamsk ekstremism­e og det hun beskriver som økende fundamenta­lisme i hjemlandet. Hun har opptrådt på indonesisk TV, men siden hun der ved flere anledninge­r er blitt bedt om å utøve selvsensur, foretrekke­r hun å opptre live.

I 2015 mottok Ma’ruf Vaclav Havels pris for kreativ motstand. Den valgte hun å dedikere til alle de stemmeløse, dem som lever i frykt og som er ofre for forfølgels­e. Året etter holdt hun en TEDx-talk fra Bali. I 2018 ble hun hedret som en av BBC «100 women» for hvordan hun bruker komedie til å utfordre den islamske ekstremism­en og volden mot kvinner. I mai var hun igjen en av talerne under Oslo Freedom Forum.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway