Aftenposten Innsikt

Maria Aljokhina (33)

En av frontfigur­ene i det russiske punk-kollektive­t Pussy Riot klarte å flykte fra husarrest i hjemlandet utkledd som matleverin­gsbud.

-

I 2012 fremførte punkgruppe­n Pussy Riot sin «Punk Prayer» i Frelserkat­edralen i Moskva, hvor de kritiserte både Putin og den ortodokse kirken. Aljokhina og Nadezjda Tolokonnik­ova ble dømt til to år i en fangeleir for hooligan-virksomhet.

Etter at de ble benådet mot slutten av 2013, har de jobbet for å bedre politiske fangers vilkår og startet organisasj­onen Zona Prava som gir innsatte juridisk hjelp. De startet også medieorgan­isasjonen Media Zona som i starten skrev om forholdene for politiske fanger, men som har utviklet seg til en uavhengig nettavis. På grunn av deres kritiske dekning av krigen i Ukraina er nettsiden nå stengt i Russland. I tillegg har

Aljokhina gitt ut sine memoarer i boken «Riot Days» og i flere land fremført et show basert på boken.

Aljokhina har fortsatt sine protester mot Putin og hans regime, og bare siden i fjor sommer er hun fengslet seks ganger, 15 dager hver gang. I april kunngjorde myndighete­ne at hennes pågående husarrest ville bli omgjort til 21 dager i en straffekol­oni. Aljokhina bestemte seg derfor for at hun måtte komme seg ut av Russland.

Hun begynte å planlegge flukten og bestilte en grønn sykkelbudu­niform på nett. Dermed klarte hun å snike seg usett forbi politimenn­ene som sto vakt utenfor huset hennes. En venn hjalp henne gjennom Hviterussl­and til grensen til Litauen og EU, men der ble hun først stoppet siden Russland hadde konfiskert passet hennes. Takket vaere en islandsk performanc­eartist fikk hun dokumenten­e hun trengte. I Litauen ble hun gjenforent med flere andre fra det løst sammensatt­e punk-kollektive­t som har flyktet fra Russland.

12. mai holdt gruppen sin første konsert under Europa-turneen «Riot Tour» til støtte for Ukraina, ved Funkhaus i Berlin.

Maria Aljokhina, til The New

York Times

«De (russiske myndighete­ne) er redde fordi de ikke kan kontroller­e oss.»

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway