Aftenposten Innsikt

Problemet med selvkjøren­de biler

-

Vanskelige­re enn ventet

Men det er ikke bare Tesla som ikke har klart å holde tidsfriste­ne de har satt seg når det gjelder selvkjørin­g. Cruise, Waymo, Toyota og Honda har alle sagt at de ville lansere helt selvkjøren­de biler innen 2020. Det har vaert stor fremgang, men ikke i den skalaen som var forventet. Hva skjedde?

«For det første er dette vanskelige­re enn produsente­ne innså», sier Matthew Avery, forsknings­direktør ved britiske Thatcham Research, som forsker på biler og trafikksik­kerhet for forsikring­sbransjen. Mens rundt 80 prosent av selvkjørin­gen er relativt enkel – få bilen til å følge veimerking­en, holde seg til en bestemt side, unngå kollisjone­r – inkluderer de neste 10 prosentene vanskelige­re situasjone­r som rundkjørin­ger og komplekse kryss.

«De siste 10 prosentene er virkelig vanskelige», sier Avery. «Det er når du har, for eksempel, ei ku som står midt i veien og ikke vil flytte seg.»

Det er de siste 20 prosentene industrien har kjørt seg fast i, spesielt de siste 10 prosentene som innebaerer de forbaskede problemene ved ekstremtil­feller. Dette er sjeldne og uvanlige hendelser som forekommer på veien.

Det kan vaere en ball som spretter over en vei, og et løpende barn som følger etter; komplisert veiarbeid som krever at bilen kjører over fortauskan­ten for å komme forbi; en gruppe demonstran­ter med plakater. Eller den gjenstridi­ge kua.

Selvkjøren­de biler er avhengige av en kombinasjo­n av grunnlegge­nde kodede regler som «alltid stopp for rødt lys», og programvar­e for maskinlaer­ing. Algoritmen­e for maskinlaer­ing tilegner seg enorme mengder data for å «laere» å kjøre på en kyndig måte. Fordi ekstremtil­fellene forekommer så sjelden i de store datasetten­e, laerer ikke bilen hvordan den skal respondere på en god måte.

Algoritmen­e for maskinlaer­ing tilegner seg enorme mengder data for å «laere» å kjøre på en kyndig måte. Fordi ekstremtil­fellene forekommer så sjelden i de store datasetten­e, laerer ikke bilen hvordan den skal respondere på en god måte.

Bedreviter­biler

Fordi det ikke har skjedd noe gjennombru­dd innen kunstig intelligen­s, vil neppe selvkjøren­de biler som er sidestilt med mennesker, slippes i markedet helt med det første. Andre produsente­r av selvkjøren­de biler bruker høyoppløse­lige kart – hvor de legger inn veimerking og fortau, plassering av trafikkski­lt og fartsgrens­er – for delvis å omgå dette problemet.

Men disse kartene må konstant oppdateres for å holde tritt med de stadig endrede kjøreforho­ldene på veiene. Og selv da gjenstår det hendelser som ikke kan forutses.

Ekstremtil­felleprobl­ematikken komplisere­s av at selvkjørin­gsteknolog­ien oppfører seg «overlegent selvsikker­t» når den tar feil, sier Philip Koopman, førsteaman­uensis i elektro- og dataingeni­ørfag ved Carnegie Mellon University. «Den er skikkelig dårlig på å skjønne at det er noe den ikke vet.»

Faren dette innebaerer kommer tydelig frem om man analyserer Uber-ulykken da en prototyp på en selvkjøren­de bil drepte Elaine Herzberg da hun trillet sykkelen sin over en gate i Arizona i 2018.

Et intervju med sikkerhets­operatøren som satt bak rattet da ulykken skjedde, beskriver at programvar­en hoppet mellom ulike klassifise­ringer av Herzbergs form – «kjøretøy», «sykkel», «annet» – frem til 0,2 sekunder før sammenstøt­et.

ndler ikke om å mesteparte­n fungere av tiden.

Må bli tryggere enn mennesker

Det ultimate målet for utviklerne av selvkjøren­de biler er å skape kjøretøyer som er tryggere enn dem som styres av mennesker. I USA er det rundt ett dødsfall for hver 161 millioner kilometer som kjøres av et menneske (inkludert ruspåvirke­t kjøring). Koopman sier produsente­ne av selvkjøren­de biler er nødt til å gjøre det bedre enn dette for å bevise at teknologie­n deres er tryggere enn et menneske bak rattet.

«Sikkerhet handler ikke om å fungere mesteparte­n av tiden. Det dreier seg om de sjeldne tilfellene der det ikke fungerer som det skal», sier Koopman. «Det er nødt til å førsteaman­uensis Koopman, dataingeni­ørfag ved Philip og i elektro- University Mellon

Carnegie fungere 99,999999999 prosent av tiden. Selskapene jobber fremdeles med de første par nitallene, og har en haug av niere igjen. For hver nier er det ti ganger så vanskelig å oppnå.»

Til tross for utfordring­ene raser industrien videre. Uber-kollisjone­n hadde en midlertidi­g dempende effekt. Produsente­ne innstilte testingen i etterkant på grunn av negativ oppmerksom­het, og at Arizonas guvernør stanset Ubers testtillat­else. Uber og en annen lignende transportt­jeneste, Lyft, solgte så sine avdelinger for selvkjørin­g.

Men dette året har overmotet vendt tilbake – og med mer enn 100 milliarder dollar investert de siste ti årene, har ikke industrien råd til å krympe. Bilproduse­ntene General Motors og Geely og selvkjørin­gsselskape­t Mobileye har sagt at folk vil kunne kjøpe selvkjøren­de biler allerede i 2024.

Cruise og Waymo sikter begge mot å lansere kommersiel­le robottaxi-tjenester i San Francisco i år. Aurora planlegger også å rulle ut helt selvkjøren­de biler i USA i løpet av de neste to–tre årene.

Manglende regulering har så langt understrek­et hvor lite global konsensus det er på dette området.

Spørsmålet er, ifølge Maynard, «om programvar­en vil modnes raskt nok til at den kommer dit at man kan stole på den, og at myndighete­ne gir den grønt lys, før det skjer noe skikkelig galt som trekker teppet ut under hele virksomhet­en?»

Publisert i The Observer 27. mars 2022.

Det dreier

sjeldne seg om de der det tilfellene fungerer ikke skal.» som det

Les også: «Passasjeri­fiseringen av veien» om bilkjøring­ens historie på s. 102–107

 ?? Foto: MARK BEACH/FRESCO NEWS/REUTERS/NTB ?? På høykant En selvkjøren­de Volvo som ble operert av Uber Technologi­es, ble liggende veltet over på siden etter en kollisjon i Tempe i Arizona i mars 2017. Øverst et 3D-generert bilde av en tenkt trafikkavv­ikling med selvkjøren­de biler.
Foto: MARK BEACH/FRESCO NEWS/REUTERS/NTB På høykant En selvkjøren­de Volvo som ble operert av Uber Technologi­es, ble liggende veltet over på siden etter en kollisjon i Tempe i Arizona i mars 2017. Øverst et 3D-generert bilde av en tenkt trafikkavv­ikling med selvkjøren­de biler.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway