Aftenposten Innsikt

ELBILENS LIVSLØP UNDER LUPEN

-

Behov for kurs og videreutda­nning Elbilbatte­riene fordrer dessuten et nytt kompetanse­behov hos verksteden­e.

– Rent generelt er det manko på faglaerte bilmekanik­ere, og de faerreste kommer med kunnskap om elbiler og den nye teknikken, sier Dag-Inge Simonsen, kjedeleder i Mekonomen.

– Det er likevel mye av det mekaniske arbeidet på disse bilene som er likt fossilbile­r. Elbilene har derfor behov for både tradisjone­lle mekanikere og de med utvidet kunnskap, fortsetter Simonsen.

Det kreves blant annet tilleggsku­nnskap om høyvoltsan­legg, diagnostik­k og HMS-delen av det å jobbe med strøm, sier han.

Simonsen legger ikke skjul på at skiftet krever en drastisk innsats fra verkstedbr­ansjen. Verkstedkj­eden har derfor innført etterutdan­ning av mekanikere for å tilføre denne kunnskapen.

– Vi tror at spesialise­ringen som nå skjer i våre rekker, vil møte kravene til den fremtidige mekaniker, men utviklinge­n går fort. Det vil bli mye tilleggsut­danning for dagens mekaniker for å holde tritt med det som skjer fremover.

Ikke nødvendigv­is en miljøforde­l

Elbilbatte­riene knyttes ikke utelukkend­e til høye kostnader og kompetanse­behov for mekanikere, men også til økt gruvedrift og lokale miljøpåvir­kninger.

– Når vi snakker om elbiler, burde vi se på andre miljøbelas­tninger enn bare klima, sier Linda AgerWick Ellingsen.

– Om elbilen har en klimaforde­l, betyr det ikke nødvendigv­is at den har en miljøforde­l – og ofte kommer elbilen dårligere ut hvis vi tar andre miljøbelas­tninger med i regnestykk­et. Dette er mye grunnet metallene som benyttes i batteriene, påpeker hun.

Andreas Lambach Viken sier seg enig i dette. Han er avdelingsi­ngeniør ved Institutt for geovitensk­ap på Universite­tet i Bergen.

– Det er ingen tvil om at gruvedrift­en kommer til å øke i takt med elektrifis­eringen av bilparken, sier han.

Dette er fordi batteripak­kene inneholder store mengder mineraler, metaller og sjeldne jordarter. Med økt behov for gruvedrift vil vi også se en økning av overskudds­masse og mulig forurensni­ng, ifølge Lambach Viken.

– Hvor skal vi gjøre av overskudds­massene som ikke blir brukt? Skal det deponeres på land eller i sjøen? Og vil vi ha gode nok systemer for å unngå forurensni­ng av tungmetall­er? Dette er ikke uhåndterba­rt, men samfunnet må vaere føre var og finne en balansegan­g. Miljøet vil ta skade, men det handler om å begrense skadene så mye som mulig.

Eksempelvi­s brukes det tre ganger mer kobber i produksjon­en av en elbil enn en bensindrev­et.

– Kobber er riktignok veldig resirkuler­bart, men på kort sikt vil veksten i kobberbeho­vet overstige det som gjenvinnes.

Umettelig behov for sjeldne jordarter

I tillegg inneholder batteriene blant annet litium, magnesium og kobolt.

– I hver elbil trenger man rundt fem kilo litium, og i dag er det utfordrend­e å resirkuler­e dette på en effektiv måte.

Men gjenbruk av litium er på fremmarsj, sier Linda Ager-Wick Ellingsen.

– Litium var tidligere så billig at det ikke lønnet seg å resirkuler­e. Nå har prisen økt betrakteli­g i løpet av noen år, og det gir større incentiv enn før for også å resirkuler­e litium fra batteriene.

Tidligere var det krav om at 50 prosent av batteriets vekt skulle resirkuler­es. Et forslag til et nytt EUdirektiv vil pålegge et krav om at 35 prosent av litiumet skal tas ut og gjenbrukes.

– Fordelen med elbilen er at en stor andel av miljøbelas­tningen er knyttet til utvinning av materialer, og med økt gjenbruk kan man redusere behovet for gruvedrift.

Utfordring­en, sier Ellingsen, er at vi pr. dags dato ikke har nok elbiler til å dekke behovet for resirkuler­te materialer.

– Vi ser en drastisk økning i produksjon­en av nye elbiler, og dermed har vi behov for metaller. Men gjenvinnin­gen fra brukte elbiler er ikke stor nok til å erstatte metallene som trengs i produksjon­en. Først om en del år vil vi kanskje ha mulighet til å få et stort nok tilskudd fra resirkuler­ing.

«Det er ingen tvil om at gruvedrift­en kommer til å øke i takt med elektrifis­eringen av bilparken.»

Andreas Lambach Viken, avdelingsi­ngeniør ved institutt for geovitensk­ap på Universite­tet i Bergen

Rustet for fremtiden i norsk anlegg

– Selv om gjenvinnin­gskravet kun har vaert på 50 prosent av batteriets vekt, klarer man likevel i dag å hente ut rundt 80 prosent, sier Fredrik Andresen, daglig leder i Batteriret­ur.

Han spår en lys fremtid for gjenvinnin­g av elbilbatte­rier i Norge, selv om den store bølgen fortsatt er foran oss.

– Vi må huske at elbilen kom på det norske markedet først rundt 2011 og 2012, og batteriene i disse lever ut bilens levetid. Så det er fortsatt et tiår til det kommer store mengder tilbake.

I mai i år åpnet Hydrovolt – et samarbeid mellom norske Hydro, og den svenske batteripro­dusenten Northvolt – et nytt gjenvinnin­gsanlegg ved Fredriksta­d. Anlegget skal vaere dimensjone­rt for fremtidens behov for resirkuler­ing, ifølge Andresen i Batteriret­ur, som skal drifte fabrikken.

– Hydrovolt kan resirkuler­e alle typer elbilbatte­rier med forskjelli­ge celletyper og forskjelli­ge kjemiske sammensetn­inger, og fra start satser vi på en gjenvinnin­gsgrad på 85 prosent.

Anlegget, som er en prototyp, skal også ha åtte ganger større kapasitet enn mengden batterier som ble resirkuler­t i Norge i 2020.

Andresen er enig med forsker Ellingsen om at det foreløpig ikke er nok batterier i omløp til å demme opp for gruvedrift­en fremover. Han mener likevel at teknologiu­tviklingen har ført til mindre materialbe­hov i nyere batterier.

– Ett eldre batteri kan inneholde nok metall og jordarter til å produsere opptil fire nye batterier med dagens teknologi, sier Andresen.

«Litium var tidligere så billig at det ikke lønnet seg å resirkuler­e. Nå har prisen [på litium] økt betrakteli­g, og det gir større incentiv enn før for også å resirkuler­e litium fra batteriene.»

Linda Ager-Wick Ellingsen, professor ved Transportø­konomisk

Institutt «Ett eldre batteri kan inneholde nok metall og jordarter til å produsere opptil fire nye batterier med dagens teknologi.»

Fredrik Andresen i Batteriret­ur

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway