Aftenposten Innsikt

Vil alltid veie mer

-

Sliter mer på dekk og vei

Miljøbelas­tning skjer ikke kun via gruvedrift og materialgj­envinning, men også lokalt i bruksfasen til kjøretøyet. Elbilen mistenkes for å gi større slitasje på dekk og vei – som igjen skaper svevestøv og forurensni­ng av blant annet mikroplast.

– Det er mer enn bare en mistanke, men det er få ensidige svar, sier Mats Gustafsson, seniorfors­ker ved Sveriges vei- og transportf­orskningsi­nstitutt i Stockholm. – Elbiler er generelt tyngre, noe som gjør at de sliter mer på dekk og veibane, men det er en allmenn trend at også vanlige biler blir tyngre. Det er mer populaert med SUV og store biler, som veier mer enn bilene man kjørte for noen år siden. Men en Golf med elmotor vil alltid veie mer enn en vanlig Golf.

I tillegg har elbiler ofte mer dreiemomen­t, som igjen kan bidra til økt slitasje. – Men dette avhenger av bruksmønst­er. Noen elbileiere syns det er flott å kunne akselerere kjapt, som vil slite mer på dekkene. Andre elbileiere er miljøbevis­ste og kjører deretter, sier Gustafsson.

Piggdekk som støvsynder

En lokal konsekvens av slik slitasje er veistøv.

– Veistøv akkumulere­s spesielt via slitasje gjennom vinteren og piggdekkse­songen, og kan virvles opp til våren når veiene blir tørre og bare, sier Britt Ann Øiskar

ved Norsk institutt for luftforskn­ing.

– Det har ikke så mye å si om det er en elbil eller bensinbil som kjører forbi. Den store forskjelle­n utgjøres heller av store kjøretøy som lastebiler og busser. En tyngre bil vil selvfølgel­ig bidra til litt økt slitasje, og en elbil vil ikke minske støvet. Men det har mer å si om man kjører med piggdekk eller ikke. I tillegg kommer faktorer som trafikkmen­gde og hastighet.

Mats Gustafsson, Sveriges vei- og transportf­orskningsi­nstitutt i Stockholm

«Det er mer populaert med SUV og store biler, som veier mer enn bilene man kjørte for noen år siden. Men en Golf med elmotor enn en vanlig Golf.»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway