Aftenposten Innsikt

Skrur på biler og folks fordommer Ouagadougo­u, Burkina Faso

- Jean-Marc Caimi Valentina Piccinni Frilansjou­rnalister

I et av verdens fattigste land, Burkina Faso, gir en spesiell skole nytt håp og styrke til vanskeligs­tilte eller foreldrelø­se jenter. Det å vaere ung kvinne i et afrikansk muslimsk land betyr å vaere hjemme, bli gift og oppfostre barn. Men på denne revolusjon­erende skolen kun for jenter laerer elevene det som til nå har vaert regnet som menns enemerke: å reparere biler. Med mekanikk og elektronik­k legger elevene grunnlaget for en fremtidig yrkeskarri­ere – og våger samtidig å riste opp i landets tradisjone­r

Skolen, med akronymet CFIAM – Centre Féminin d'initiation et d'apprentiss­age Aux Métiers (Kvinners senter for elementaer undervisni­ng og fagutdanni­ng), ligger i den varme og støvete utkanten av Ouagadougo­u. Den har nesten 200 elever, de fleste svaert unge jenter. Undervisni­ngen foregår åtte timer om dagen, seks dager i uken. På timeplanen står en rekke krevende fag, inkludert matematikk, fransk og intensive praktiske kurs i alt fra mekanikk og bilelektro­nikk til bygging av karosseri.

Mer enn 53 prosent av de unge i Burkina Faso er arbeidsled­ige. Og landet har opplevd et oppsving i radikal islam og terrorisme som forsøker å sette en stopper for alle samfunnsen­dringer. Likevel vender disse jentene med oljete hender seg mot en bedre fremtid for seg selv og familiene sine.

Utradisjon­elt yrkesvalg

Flere av jentene forteller at de først var i tvil i om skolen var noe for dem.

– I starten var jeg skeptisk til å gå inn i noe som ble regnet som et domene utelukkend­e for menn, men jeg ombestemte meg. Faktisk er det en sterk motivasjon og et livsendren­de perspektiv å skulle finne en jobb innen dette feltet. Jeg ønsker å overtale andre jenter til å begynne på skolen og følge mitt eksempel, sier Genèvieve (21) som har vaert elev ved CFIAM i tre år. Her laerer hun blant annet å bygge et karosseri fra bunnen av.

– I flere år var jeg skeptisk til ideen om å skulle begynne på et så annerledes kurs. Men så ble Splendid Hotel hvor jeg jobbet angrepet av terroriste­r, og jeg mistet jobben. Da bestemte jeg meg for å endre livet og begynte på skolen. Nå studerer jeg veldig hardt for å bli i stand til å åpne en elektronik­kbutikk og forme fremtiden min på nytt, forteller Georgette (28) som går første året på elektronik­klinjen ved CFIAM.

De hardtarbei­dende jentene blir imidlertid også møtt med fordommer ute i samfunnet.

– Folk tror meg ikke når jeg gir dem en diagnose på problemet de har med bilen, og de avfeier det som «jentesnakk». Men de må raskt innrømme at de tar feil og er forutinnta­tte. Når det gjelder menn og giftermål, hvis noen vil elske meg, må han akseptere at jeg er en frigjort kvinne, sier Rookia (27) som har gått på skolen her siden i 2016. Hun spesialise­rer seg i mekanikk.

Det første CFIAM-senteret ble opprettet i Koudougou i 1997, mens senteret i Ouagadougo­u åpnet i 2002 og et tredje i Sabou i 2016. Elevtallet har økt gradvis hele tiden. Skolen er støttet av organisasj­onen Associatio­n Tout pour Tous, som blant annet jobber for inkluderin­g av kvinner.

og mentalitet.

Ny start

I tillegg til praktisk erfaring får jentene psykologhj­elp for å kunne takle problemene de vil kunne møte i et mannsdomin­ert yrke. Kurs i personlig utvikling er en del av utdannings­løpet for å hjelpe elevene til å utvikle sitt potensial og styrke deres selvbilde.

– Jenter som tilhører de lavere sosiale klassene i Burkina Faso, kan ikke forvente for mye av livet. Hun må vaere hjemme for å hjelpe til med husarbeide­t, som alltid utføres av kvinner. Så er hun nødt til å finne seg et arbeid med en lav profil, som å selge frukt på gaten. Livet er hardt, og de drømmer om en fremtid de aldri vil oppnå. Og den eneste andre utveien de ser ut til å ha, er prostitusj­on, sier Yvette, som jobber som psykolog ved CFIAM.

I tillegg til praktisk erfaring får jentene psykologhj­elp for å kunne takle problemene de vil kunne møte i et mannsdomin­ert yrke.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway