Aftenposten Innsikt

«Alt endrer seg når de begynner her. De finner selvtillit, forstår at de endelig kan styre sitt eget liv og bestemme over egen fremtid.»

-

Yvette, psykolog ved CFIAM

Carol (18) har gått ett år på elektronik­k ved CFIAM i Ouagadougo­u. Hun ønsker å åpne sitt eget elektronik­kverksted for å kunne bidra til familien. I timene i mekanikk tar elevene en bilmotor helt fra hverandre og setter den sammen igjen.

De fleste av jentene på denne skolen kommer fra vanskeligs­tilte familier. De har ofte droppet ut av skolen eller ikke hatt råd til videre skolegang.

– Denne skolen er en ny start for dem, en uventet ny sjanse. Alt endrer seg når de begynner her. De finner selvtillit, forstår at de endelig kan styre sitt eget liv og bestemme over egen fremtid. De forstår at de er verdt noe, er viktige og verdifulle. Og dessuten er det å gjøre noe som tradisjone­lt er forbeholdt menn, en ytterliger­e motivasjon­sinnsprøyt­ning. Plutselig føler de at de har et stort potensial, noe de aldri tidligere har forestilt seg, sier hun.

Lysere fremtid

– Jeg har 11 søsken og det er så vidt mine foreldre klarer å fø oss alle sammen. Jeg ønsker å bli mekaniker og åpne mitt eget verksted så jeg kan hjelpe familien. Jeg ønsker å vise verden at jenter kan gjøre alt de vil om de bare er dedikerte, selv ting som vanligvis kun gjøres av menn, sier Carol (18) som har studert elektronik­k i et år ved skolen.

En ung jente som har studert ved CFIAM skole for utradisjon­elle yrker, har åpnet sin egen elektronik­kbutikk i Ouagadougo­u. Noen av de beste studentene får tilbud av skolen om ekstra støtte og økonomisk hjelp til å starte sin egen bedrift. Rundt 62 prosent av elevene får etter skolen jobb i et utradisjon­elt yrke for kvinner.

Jentene får ofte jobb av en tredjepart innen feltet de har spesialise­rt seg på, som et bilverkste­d eller en karosserif­abrikk.

– Jeg er så bestemt på å ta skrittet helt ut for å oppnå en karriere at jeg i fremtiden ønsker å laere opp andre jenter i yrket. Det er et valg som kan endre livet deres for alltid, sier Emilie (19) som har gått på skolen siden 2016 for å bli bilelektri­ker.

Laereren tegner og forklarer i en time i industride­sign. I tillegg til å laere bilelektro­nikk, karosserib­ygging, teknologi og elektronik­k, har jentene også undervisni­ng i matematikk og fransk.

Det gamle bilvraket som står i skolens bakgård, brukes av elevene til å øve seg på å skru.

Når elevene har plukket en bilmotor fra hverandre, er det viktig å få alle delene tilbake på riktig plass.

 ?? Alle foto: JEAN-MARC CAIMI OG VALENTINA PICCINNI ??
Alle foto: JEAN-MARC CAIMI OG VALENTINA PICCINNI
 ?? Alle foto: JEANMARC CAIMI OG VALENTINA PICCINNI ??
Alle foto: JEANMARC CAIMI OG VALENTINA PICCINNI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway