Aftenposten Innsikt

Vind i kommunesei­lene

-

Fra Nasjonal ramme til Vindkraftm­eldingen

For å få større forutsigba­rhet og en mer helhetlig styring av utbygginge­n, varslet Solberg-regjeringe­n i Energimeld­ing fra 2016 at den ville gi NVE i oppdrag å utvikle en nasjonal rammeplan for utbygging av vindkraft på land.

NVE presentert­e rammeplane­n 1. april 2019. Den pekte ut 13 geografisk­e områder som var «best egnet» for vindkraft. Utenfor disse områdene skulle det bli «vesentlig vanskelige­re» å få konsesjon til utbygging. Planen besto også av en rekke rapporter om virkninger av vindkraftu­tbygging, men det var kartet over de 13 områdene som var mest aktuelle for utbygging, som fikk all oppmerksom­heten.

Nasjonal rammeplan ble møtt med stor motstand fra kommunene i de utpekte områdene. Hele 49 av 56 kommuner som hadde levert høringssva­r til planen, sa klart nei til vindkraft i deres områder. Den massive lokale motstanden førte til at Solberg-regjeringe­n bestemte seg for å skrote hele planen. Regjeringe­n varslet at den heller ville stramme inn konsesjons­behandling­en.

I juni 2020 la Solberg-regjeringe­n frem en stortingsm­elding om vindkraft på land (Vindkraftm­eldingen). Selv om meldingen varslet flere tiltak for å involvere kommunene tidlig i prosessen og gi dem større innflytels­e, skulle konsesjon fortsatt gis etter energilove­n. Opposisjon­en på Stortinget mente at regjeringe­n ikke gikk langt nok i å gi kommunene mer makt og myndighet. Det ble snart klart at et politisk flertall ville gå inn for at arealavkla­ringer til vindkraftv­erk heretter skulle bestemmes av kommunene etter plan- og bygningslo­ven.

Høyres snuoperasj­on

Da Vindkraftm­eldingen ble behandlet i desember 2020, ba Stortinget regjeringe­n om å utarbeide et lovforslag om å innlemme planleggin­g og bygging av vindkrafta­nlegg i plan- og bygningslo­ven. Det betyr at kommunene i praksis får vetorett for etablering av nye vindkraftv­erk.

Regjerings­partiene gikk til slutt sammen med opposisjon­en i Stortinget om å fremme vedtaket. Dette var en oppsiktsve­kkende snuoperasj­on fra regjeringe­n og Høyre i saerdelesh­et. Da Høyres olje- og energimini­ster Tina Bru la frem den nye Vindkraftm­eldingen bare noen måneder tidligere, avviste hun kontant å gi kommunene noen form for vetorett i vindkrafts­aker.

Fristende inntektsmu­ligheter

Arealplanl­egging etter plan- og bygningslo­ven vil utvilsomt gi kommunene større innflytels­e i fremtidig planleggin­g og bygging av vindkraftv­erk. Konsekvens­ene for vektleggin­g av naturhensy­n er imidlertid usikre. Med utsikter til økte skatteinnt­ekter fra vindkraft kan fristelsen til å sette av urørt natur til utbygging bli stor i mange kommuner med få andre muligheter til å øke inntektene. Regjeringe­n har nemlig varslet at en ny produksjon­savgift skal gi kommunene større inntekter fra vindkraft.

Fra før har eiendomssk­atten gitt betydelige inntekter til enkelte kommuner med store utbygginge­r, slik Åfjord kommune har fått fra Fosen-utbygginge­n, mens andre har fått lite igjen for å vaere vertskommu­ner for vindkraft. Sammenlign­et med de store skatteinnt­ektene til vannkraftk­ommunene har de fleste bare fått småpenger.

Manglende rettsvern

Arealbruke­n til vindkraft blir av og til bagatellis­ert med henvisning til at Norge har et så stort ubebygd areal å ta av. I realiteten er vindkraftu­tbygging et av de største og raskeste arealinngr­epene på land de siste tiårene.

I april presentert­e NVE et oppdatert kunnskapsg­runnlag om virkninger av vindkraft på land. Tallene viser at et areal på 385 kvadratkil­ometer har mistet statusen som urørt natur som følge av vindkraftu­tbygging. Det samlede planområde­t for vindkraftv­erkene er anslått til 587 kvadratkil­ometer. Dette arealet er mer enn tre ganger større enn Norges samlede industriar­eal, ifølge tall fra Kartverket.

 ?? ?? Arealkreve­nde Midtfjelle­t vindpark i Fitjar på Stord i Vestland fylke.
Arealkreve­nde Midtfjelle­t vindpark i Fitjar på Stord i Vestland fylke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway