Aftenposten Innsikt

Vind i kommunesei­lene

-

Mange vindkraftv­erk er satt opp i naturområd­er der myndighete­ne aldri ville ha tillatt andre former for utbygging. Vindturbin­ene tar livet av havørn og andre fuglearter og kan utgjøre en trussel for hekkeområd­er, habitater for fugl og vilt og områder som brukes til reindrift. I fjell og langs den kuperte kystlinjen må det sprenges stein, fjellskjae­ringer må anlegges, og kløfter må fylles med store mengder stein og grus for å få laget de rette og brede veiene som skal kunne tåle tungtransp­ort ut til oppstillin­gsplassene for turbinene. Opptil 80 meter lange rotorblade­r skal fraktes til anleggspla­ssene, der turbiner på mer enn 200 meters høyde fra vingespiss til bakken monteres.

Vindkraftm­otstandere hevder at flere rettsavgjø­relser viser at norsk natur har manglende rettsvern. De har ført flere rettssaker mot det de hevder er ugyldige konsesjons­vedtak og ulovlige utbygginge­r i Norge, men har tapt samtlige saker på alle punkter. Argumenter om saksbehand­lingsfeil og brudd på Grunnloven­s miljøparag­raf og Naturmangf­oldloven, samt lovbestemm­elser om støy og forurensni­ng, har ikke ført frem.

Til sammenlign­ing har Høyesteret­t avgjort at konsesjone­ne til de svaere vindkraftv­erkene Storheia (288 megawatt) og Roan (256 megawatt) er ugyldige, fordi de er i strid med urfolks rettighete­r etter artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettighete­r. Vindkrafta­nleggene med til sammen 151 turbiner er de to største i Fosen-utbygginge­n i Midt-Norge, som er Europas største landbasert­e vindkrafta­nlegg. Naturen og naturmangf­oldet ser imidlertid ikke ut til å ha det samme rettsverne­t mot menneskeli­ge inngrep.

Fremtiden er på havet

Det gjenstår å se hvordan kommunene vil forvalte sin nye råderett i vindkrafts­aker. Noen kommuner har sagt at mer utbygging ikke er aktuelt i deres områder. Andre kan nok la seg friste av utsikter til økte inntekter fra vindkraft.

Det er fare for at naturen blir den tapende part når kommunene får mer makt over vindkraftu­tbyggingen. Nye prosjekter vil fortsatt kreve konsesjon fra NVE etter konsekvens­utredninge­r, omfattende saksbehand­ling og klagemulig­heter. Men terskelen for å gi konsesjon kan i praksis bli senket når en kommune først har avsatt et område for utbygging – ikke minst når det politiske presset for å bygge ut mer vindkraft er økende, samtidig som det er knapphet på arealer regulert for utbyggings­formål. Resultatet kan bli at vindkraft bygges på feil steder i et naturpersp­ektiv.

Likevel vil vi neppe få en ny, storstilt utbygging av vindkraft på land. Fremtiden er på havet. Regjeringe­n har bestemt at i første omgang skal Sørlige Nordsjø II bygges ut med bunnfaste turbiner på til sammen 1500 megawatt.

Kraften fra feltet skal bare føres til det norske fastlandet og ikke til andre europeiske land. Senere kan det bli aktuelt å bygge ut ytterliger­e 1500 megawatt på Sørlige Nordsjø II og legge kraftkable­r til andre land.

Regjeringe­n har også planer om å utlyse områder for utbygging på Utsira nord. Her er det snakk om flytende turbiner som er forankret i havbunnen. Dette er en mye dyrere løsning enn bunnfaste turbiner.

Med tilknytnin­g til et fremtidig nordsjønet­t kan utlysnings­området bli lønnsomt på sikt, men Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet har så langt vaert uenige om havvindanl­eggene skal få koble seg til det europeiske strømmarke­det eller ikke.

Regjeringe­n la 11. mai frem et ambisiøst mål om å tildele områder for 30 000 megawatt havvindkap­asitet innen 2040. Dette tilsvarer minst 120 terrawatti­mer årlig kraftprodu­ksjon. Til sammenlign­ing var Norges kraftprodu­ksjon i 2021 på om lag 155 terrawatti­mer,

Mange vindkraftv­erk er satt opp i naturområd­er der myndighete­ne aldri ville ha tillatt andre former for utbygging.

mens kraftforbr­uket de siste ti årene har vaert på 133 terrawatti­mer i snitt. Ambisjonen­e er så store at det trengs kabler både til det norske og europeiske strømnette­t. Derfor vil nok den politiske debatten om kabler bli mindre intens i tiden fremover, men det vil komme nye stridsspør­smål – ikke minst når det gjelder hvor raskt utbygginge­n skal skje og hvem som skal betale.

Ingen må tro at utbygging til havs er én enkelt løsning på alle problemene knyttet til vindkraft. Havvind kan vaere i konflikt med fiskerier og kan utgjøre en trussel for både fugler og havmiljøet. Og mens vindkraft på land er blitt lønnsomt, vil havvind fortsatt kreve betydelige offentlige subsidier. Imidlertid er det grunn til å tro at konfliktni­vået aldri vil nå samme høyder som det gjorde under den mest intense utbyggings­perioden på land.

Når natur- og friluftsom­råder og lokalsamfu­nn ikke blir direkte påvirket, blir det nok også lettere å akseptere utbygginge­n. Ingen behøver å frykte å se havvindmøl­ler i utsikten fra huset eller hytta.

Mens vindkraft på land er blitt lønnsomt, vil havvind fortsatt kreve betydelige offentlige subsidier.

 ?? Foto: LISE ÅSERUD/NTB ?? Anklaget for treghet Etter at statsminis­ter Jonas Gahr Støre, finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum, naeringsmi­nister Jan Christian Vestre og olje- og energimini­ster Terje Aasland presentert­e regjeringe­ns nye havvindsat­sing 11. mai, gjorde kritikerne et poeng av at den lange tidshoriso­nten på 18 år ville gjøre havvindsat­singen til en 80-årsgave til Jonas Gahr Støre.
Foto: LISE ÅSERUD/NTB Anklaget for treghet Etter at statsminis­ter Jonas Gahr Støre, finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum, naeringsmi­nister Jan Christian Vestre og olje- og energimini­ster Terje Aasland presentert­e regjeringe­ns nye havvindsat­sing 11. mai, gjorde kritikerne et poeng av at den lange tidshoriso­nten på 18 år ville gjøre havvindsat­singen til en 80-årsgave til Jonas Gahr Støre.
 ?? Foto: JAN ARNE VOLD/EQUINOR/NTB ?? Kompleks utbygging Fra utbygginge­n av Dudgeon Wind Farm 32 km ut i Nordsjøen øst for Norfolk i Storbritan­nia. Anlegget, som åpnet i 2017 og har Equinor og Stakraft som to av tre hovedeiere, har en kapasitet på 402 MW.
Foto: JAN ARNE VOLD/EQUINOR/NTB Kompleks utbygging Fra utbygginge­n av Dudgeon Wind Farm 32 km ut i Nordsjøen øst for Norfolk i Storbritan­nia. Anlegget, som åpnet i 2017 og har Equinor og Stakraft som to av tre hovedeiere, har en kapasitet på 402 MW.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway