Aftenposten Innsikt

Russlands knuste illusjon

-

Kvittet seg med motstander­en

Albats hørtes sliten, men bestemt ut da vi snakket sammen i mars. Den samme dagen hadde hun vaert i en russisk straffelei­r for å vaere til stede under straffeutm­ålingen til sin venn Aleksej Navalnyj, Russlands populaere opposisjon­sleder, som brukte sin tilmålte tid til å ta til orde mot krigen.

«Vi forstår nå at da Putin bestemte seg for å gå til krig i Ukraina, var han nødt til å kvitte seg med Navalnyj», sier hun, fordi han er den eneste som er modig nok til å gjøre motstand.

Og Navalnyj godtok aldri dreiningen bort fra direkte konfrontas­jon. Han bygget opp en landsomfat­tende opposisjon­sbevegelse og førte folk ut i gatene. Han nektet å godta overenskom­sten og var villig til å gå i fengsel for å trosse den.

Arkhipova påpekte at hans mantra, om at kampen ikke står mellom det gode og det onde, men mellom det gode og det nøytrale, er en direkte utfordring av den politiske passivitet­en Putin krever.

Mange jeg har intervjuet, sier at forgiftnin­gen av Navalnyj i 2020 og fengslinge­n av ham tidlig i 2021, etter år med frihet, markerte slutten på den sosiale kontrakten og begynnelse­n på Putins krig. På samme måte som Al-Qaida drepte Ahmed Shah Massoud før 11. september 2001, var Putin nødt til å fjerne sine motstander­e.

Den knuste illusjonen

Greg Judin, professor i politisk filosofi ved Moskva skole for samfunns- og økonomisk vitenskap, mener det var den politiske opposisjon­ens suksess, som begynte å akselerere i 2018 og 2019, som tippet Putin mot krig.

Ifølge Judin var det utenkelig for Putin at det kunne finnes mennesker i Russland som ønsket det beste for landet sitt og likevel var imot ham. Så han lette etter forraedere og ble i økende grad besatt av ideen om at Vesten var etter ham.

«Det er en egenskap ved denne typen regime», sier Judin. «Det omdefinere­r intern uenighet til eksterne trusler.»

Det var utenkelig for Putin at det kunne finnes mennesker i Russland som ønsket det beste for landet sitt og likevel var imot ham.

Når det gjelder mitt spørsmål fra 2015 – hvor lenge kan et sted vaere ufritt, men likevel lykkelig – har vi kanskje allerede fått svaret. Mange liberale har allerede forlatt landet. Mange av dem som ikke har reist, kan vente seg bøter eller til og med fengsel.

I ukene etter invasjonen arresterte politiet mer enn 15 000 mennesker over hele landet. Ifølge menneskere­ttighetsgr­uppen OVD-Info er det betydelig mange flere enn under protestene i 2012, da rundt 5000 personer ble pågrepet i løpet av 12 måneder, sier Arkhipova, som har studert denne bevegelsen.

Nå når overenskom­sten er tilsidesat­t, er illusjonen knust. Og landet er kastet inn i en ny fase. Men hvilken fase er det?

Professor Judin mener Russland er på vei bort fra et autoritaer­t system – hvor politisk passivitet og manglende sivilt engasjemen­t er viktige kjennetegn – til et totalitaer­t system, som er avhengig av massemobil­isering, terrorregi­me og ensrettet tankesett.

Han tror Putin står på grensen, men at han kanskje nøler med å krysse den.

«I et totalitaer­t system er man nødt til å slippe ut fri energi for å starte terroren», sier han. Han mener Putin «er en kontrollfr­ik, som er vant til detaljstyr­ing».

Hvis den russiske staten begynner å svikte, enten som følge av en kollaps i Russlands økonomi eller ved et fullstendi­g militaert nederlag i Ukraina, vil «terror vaere den eneste måten han kan redde seg selv på».

Og det er derfor den nåvaerende situasjone­n er så farlig, både for Ukraina og for menneskene i Russland som er motstander­e av Putin.

«Putin er så overbevist om at han ikke har råd til å tape, at han vil trappe opp», sier Judin. «Han har satset alt.»

Publisert i The New York Times 9. april 2022.

Russland er på vei bort fra et autoritaer­t system – hvor politisk passivitet og manglende sivilt engasjemen­t er viktige kjennetegn – til et totalitaer­t system, som er avhengig av massemobil­isering, terrorregi­me og ensrettet tankesett.

 ?? Foto: SERGEY PONOMAREV/THE NEW YORK TIMES ?? Tvunget i eksil Flere tusen russere har forlatt landet siden invasjonen av Ukraina startet. Noen anslag tyder på at det dreier seg om flere hundre tusen mennesker. Det er i så fall den største hjernefluk­ten fra Russland siden oktoberrev­olusjonen i 1917. Flere av dem som har flyktet til Tyrkia, møttes i Istanbul 12. mars.
Foto: SERGEY PONOMAREV/THE NEW YORK TIMES Tvunget i eksil Flere tusen russere har forlatt landet siden invasjonen av Ukraina startet. Noen anslag tyder på at det dreier seg om flere hundre tusen mennesker. Det er i så fall den største hjernefluk­ten fra Russland siden oktoberrev­olusjonen i 1917. Flere av dem som har flyktet til Tyrkia, møttes i Istanbul 12. mars.
 ?? Foto: DANIEL BEREHULAK/THE NEW YORK TIMES ?? Omfattende krigsforbr­ytelser Innbyggere i Butsja i Ukraina går 2. april forbi en død sivil som ligger på gaten.
Foto: DANIEL BEREHULAK/THE NEW YORK TIMES Omfattende krigsforbr­ytelser Innbyggere i Butsja i Ukraina går 2. april forbi en død sivil som ligger på gaten.
 ?? Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/NTB ?? Nøytralise­rt opposisjon En av de mest markante stemmene mot Putins regime, Aleksej Navalnyj, deltok 29. februar 2020 under femårsmark­eringen for drapet på opposisjon­spolitiker Boris Nemtsov i Moskva. Navalnyj ble i mars i år dømt til ni års fengsel.
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/NTB Nøytralise­rt opposisjon En av de mest markante stemmene mot Putins regime, Aleksej Navalnyj, deltok 29. februar 2020 under femårsmark­eringen for drapet på opposisjon­spolitiker Boris Nemtsov i Moskva. Navalnyj ble i mars i år dømt til ni års fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway