Aftenposten Innsikt

En ny dødelig bølge av metamfetam­in skyller over USA

-

Ved grensen til Mexico beslaglegg­er narkotikap­olitiet i dag mellom 10 og 20 ganger mer metamfetam­in enn på slutten av 2000-tallet. Bruken har økt med over 40 prosent de siste fem årene, ifølge National Institute on Drug Abuse.

Meksikansk­e narkotikak­arteller har nemlig begynt å smugle inn mengder av metamfetam­in til USA for å kompensere for inntektene som uteblir når stadig flere delstater legalisere­r marihuana. Den økte produksjon­en er mulig gjennom en ny måte å fremstille metamfetam­in på: en metode som kalles P2P, som ikke krever pseudoefed­rin. I stedet brukes kjemikalie­r som inngår i en rekke industrier – fra parfymefre­mstilling til gullutvinn­ing og garving av skinn – og som dermed er vanskelige å forby.

Voldsomme psykoser

Ved hjelp av P2P-metoden produseres nå metamfetam­in i fabrikker i Mexico i betydelig større skala enn det som var mulig tidligere. Prisene i USA er dumpet. Kartellene har forfinet metodene for å skape renere og sterkere metamfetam­in. Men det ser ut til å ha en bieffekt.

– Det metamfetam­inet som selges på gaten nå, utløser psykoser, paranoia og hallusinas­joner ved mye lavere doser enn tidligere, sier Andrew Mendenhall, lege ved Central City Concern, en organisasj­on som hjelper hjemløse i Portland.

– Psykosene er langt mer vedvarende og krever langvarig behandling.

Rundt 2015 begynte mange av Kenneth Morgans venner som brukte metamfetam­in, plutselig å bli «gale», mistet sine hjem og flyttet inn i Portlands teltleirer.

– De lever på gaten, prater med seg selv, har sluttet å vaske seg og kjenner meg ikke engang igjen lenger. Folk angriper hverandre. En kompis angrep husverten sin etter å ha fått et varsel om utkastelse. For den som allerede har mentale problemer, blir det hundre ganger verre med metamfetam­in.

Også Morgan ble hjemløs og merket hvordan han begynte å forandre seg.

– Jeg ble mer og mer paranoid og fikk vanskeligh­eter med å kontroller­e humøret. Jeg fikk for meg at kjaeresten min snakket med en annen mann i telefonen. Slike ting.

Forholdet havarerte, og Morgans kjaereste traff en annen mann som oppsøkte ham i teltet der han bodde.

– Hun hadde sagt til ham at jeg hadde slått henne, men det var en løgn. Hun hadde selv problemer med metamfetam­in. Han tok frem en pistol og skjøt meg. Folk er så psykotiske nå at de skyter hverandre for hva som helst.

Flyter over av narkotika

De meksikansk­e narkotikak­artellene beveger seg stadig mer fra vekstbaser­t narkotika som marihuana og heroin, til syntetiske narkotiske stoffer som metamfetam­in og det ekstremt potente opioidet fentanyl. Det er betydelig mer lønnsomt og mindre risikabelt å fremstille narkotikae­n i et laboratori­um. Man trenger ingen dyrkningso­mråder og trenger ikke bry seg om vaer eller årstider.

På et fortau i sentrum av Portland står en fyr i 20-årsalderen med oppsperred­e øyne og roter manisk i en søppeldunk.

– Den typen oppførsel ser vi ofte hos personer som er høye på meth, sier David Green, politi i Portland de 11 siste årene. Vi ruller fremover i en sivil politibil med sotede ruter. Ved siden av ham sitter hans partner Caleb Honl. I deres arbeid i Portlands gater konfronter­es de hver dag med bølgen av metamfetam­in.

Vi kjører sakte forbi en gutt i slutten av tenårene som tar imot en seddel i bytte mot et håndtrykk med en mann med caps og tatovering på halsen.

– Det der var et narkotikas­alg, sier Green.

– For fem år siden hadde vi hoppet ut av bilen uten å tvile. Men nå er det så mye narkotika, over alt. Vi har ikke nok folk til å håndtere det.

 ?? Foto: AFP/NTB ?? Fordekt som løk Bildet fra USAs toll- og grenseetat fra 28. februar 2022 i California viser et parti med metamfetam­in som var skjult i en større leveranse av grønnsaker. En trailer ble stoppet på vei fra Mexico da en narkotikah­und fikk ferten av en rar lukt. Innerst i et enormt parti med titusener av vanlige løk, fant tollerne 1200 pakker med metamfetam­in til en verdi av 30 millioner kroner.
Foto: AFP/NTB Fordekt som løk Bildet fra USAs toll- og grenseetat fra 28. februar 2022 i California viser et parti med metamfetam­in som var skjult i en større leveranse av grønnsaker. En trailer ble stoppet på vei fra Mexico da en narkotikah­und fikk ferten av en rar lukt. Innerst i et enormt parti med titusener av vanlige løk, fant tollerne 1200 pakker med metamfetam­in til en verdi av 30 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway