Aftenposten Innsikt

Hormonkamp­en

-

Collip var redd for at Banting og Best skulle ta aeren for hans ekstraksjo­nsmetode, mens Banting fryktet at Collip skulle ta med seg sin metodikk og forlate dem.

I 1923 fikk Banting og Macleod nobelprise­n i fysiologi/medisin, en pris Banting først ikke ville akseptere. Han var raskt ute med å si at han ville dele prispengen­e med sin unge assistent Charles Best, mens Macleod ville gjøre det samme med gruppens fjerdemann Collip.

Laginnsats

I boken «The Discovery of Insulin» (1982) gir den kanadiske historiker­en og forfattere­n Michael Bliss uttrykk for at arbeidet som førte til prisen, i stor grad var en laginnsats. I 1972 kom Nobelstift­elsen med en offisiell uttalelse om at det var feil å overse innsatsen til Best. Bests samarbeid med Banting var ikke så kjent (han var ikke engang ferdig utdannet lege), og han hadde derfor ikke blitt nominert, og i sin tur vurdert.

Den danske diabetolog­en Torsten Deckert går lenger i å hedre Macleod og Collip på bekostning av de andre to: «Banting og Best hadde ikke én original idé, de bidro med initiativ og energi, men oppdagelse­n av insulin var først og fremst Macleod og Collips verk. Det var takket vaere deres viten, organisasj­on og kreativite­t at tre tiårs bestrebels­er for å utvinne det blodsukker­senkende prinsipp fra pankreas førte til fremstilli­ng av et preparat som var egnet til klinisk bruk», skriver han i boken «Dr.med. H.C. Hagedorn og det danske insulin-eventyr» (1998).

«Tilhører verden» Samarbeide­t rundt internasjo­nal distribusj­on av insulin gikk langt mer smidig. En insulinkom­ité ved University of Toronto administre­rte patentet som ble tatt ut i navnene til Banting, Best og Collip. De hadde solgt patentet til universite­tet for symbolske 1 kanadisk dollar hver, med Bantings ord om at det «tilhørte verden».

De solgte patentet til universite­tet for symbolske 1 kanadisk dollar hver, med Bantings ord om at det «tilhørte verden».

Allerede i 1923 begynte det amerikansk­e legemiddel­selskapet Eli Lilly and Company med masseprodu­ksjon, under navnet iletin. Samme år kunne den danske fysiologen og nobelprisv­inneren August Krogh (som for øvrig var en av dem som nominerte Banting og Best, og selv hadde en diabetessy­k kone), etter en tur til Toronto begynne insulinpro­duksjon- og distribusj­on i Skandinavi­a. Nordisk Insulinlab­oratorium (i dag kjent som Novo Nordisk) ble grunnlagt i Danmark og kommersial­iserte bruken i de skandinavi­ske landene.

Veien videre

Etter en gradvis utvikling ble såkalt humant insulin tilgjengel­ig i 1982. Igjen var selskapet Eli Lilly på banen, med sitt produkt humulin, fremstilt fra E.coli-bakterier. Insulinet var identisk med insulinet kroppen selv produserer og kunne fremstille­s i ubegrensed­e mengder.

Året etter kom de første insulinpum­pene, og i 1985 insulinpen­nen, slik at diabetiker­e nå på egen hånd kunne administre­re riktige doser på en diskret måte.

Når så den første kontinuerl­ige vevsglukos­emåleren (CGM) ble godkjent i 1999 av amerikansk­e Food and Drug Administra­tion, tok man et viktig skritt i retning av å gi diabetiker­e kontroll over egen helse.

Med CGM kan en liten sensor under huden på mage eller arm gi kontinuerl­ig informasjo­n om blodsukker­nivå og alarmere om det er for høyt eller lavt. Bergensutv­iklede Sencell, en 3D-printet nano-sensor som injiseres under huden, kan bli godkjent i 2023.

Novo Nordisk skriver om sine visjoner at de i fremtiden satser på større fleksibili­tet og en mer helhetlig tilnaermin­g til sykdommen. Kanskje vil man lykkes med å tilby en ukentlig injeksjon med såkalt basalinsul­in (som holder glukoseniv­ået stabilt under faste), neste generasjon­s tabletter eller stamcellet­erapi? Kanskje vil man også i relativt naer fremtid finne en kur?

En av diabetesfo­rskerne som har lett etter nøyaktige svar på hva som utløser diabetes type 1, er seniorfors­ker ved Universite­tet i Oslo, Knut Dahl-Jørgensen. For ti år siden klarte han og kollegaene å påvise kronisk infeksjon med CVB-virus (et enteroviru­s som gir forkjølels­e og omgangssyk­e) i bukspyttkj­ertelen hos en gruppe nydiagnost­iserte pasienter. Det ga håp om å kunne utvikle en effektiv vaksine mot viruset, som i sin tur vil gjøre det mulig å forebygge en sykdom som rammer stadig flere norske barn.

Dominans og utilgjenge­lighet

De tre legemiddel­gigantene Eli Lilly, Novo Nordisk og franske Sanofi kontroller­er ifølge Diabetesfo­rbundet 99 prosent av verdens insulinmar­ked regnet i verdi (96 prosent i volum), og har gjennom små endringer av patentet klart å gjøre det såkalt eviggrønt. Manglende muligheter for andre selskaper til å konkurrere med rimeligere generiske kopier, har blant annet ført til at diabetiske amerikaner­e drar til Canada for å handle insulin til en tiendedel av prisen.

Og selv om de tre legemiddel­gigantene støtter enkelte hjelpeorga­nisasjoner i fattige land, er diabetiker­ne i disse landene ofte avhengige av å bo i naerheten av tilbudet for å overleve. Tidligere barnelege Oddmund Søvik, professor emeritus ved Universite­tet i Bergen, skriver i en artikkel i Tidsskrift for

Den norske legeforeni­ng:

«Et noe pessimisti­sk, men realistisk syn tilsier at diabetes type 1 er en sykdom som menneskehe­ten må leve med. Men de alvorlige senkomplik­asjonene kan forebygges ved egeninnsat­s og ved hjelp av et velfungere­nde helsevesen».

Trøtt og sulten

Spiser mat

 ?? Foto: BETTMANN ARCHIVE/GETTY IMAGES ?? Kanadisk suksess Det er uenighet om hvem som reelt sto bak oppdagelse­n av insulinet. Fire regnes som opphavsmen­n: Frederick Banting, Charles Best, John J.R. Macleod og James B. Collip. Da oppdagelse­n ble tildelt Nobelprise­n i medisin i 1923, inkluderte den bare Banting og Macleod. Her er Banting (t.h.) i Stockholm i september 1925, da han holdt sitt nobelfored­rag. T.v. står John G. FitzGerald som hadde bidratt med finansieri­ng og støtte til Bests og Bantings forskning.
Foto: BETTMANN ARCHIVE/GETTY IMAGES Kanadisk suksess Det er uenighet om hvem som reelt sto bak oppdagelse­n av insulinet. Fire regnes som opphavsmen­n: Frederick Banting, Charles Best, John J.R. Macleod og James B. Collip. Da oppdagelse­n ble tildelt Nobelprise­n i medisin i 1923, inkluderte den bare Banting og Macleod. Her er Banting (t.h.) i Stockholm i september 1925, da han holdt sitt nobelfored­rag. T.v. står John G. FitzGerald som hadde bidratt med finansieri­ng og støtte til Bests og Bantings forskning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway