Aftenposten Innsikt

Insulin- resistens

-

Sukker lagres som fett

Insulinpro­duksjon

Cellene avviser insulinet

Diabetes og insulin

> «Diabetes» betyr «det som passerer» (fra gresk via latin), og viser til den økte urinutskil­lelsen hos personer med sykdommen. Det fulle navnet på sykdommen er diabetes mellitus («honningsøt»).

> «Insulin» kommer fra det latinske insula («øy»), etter Paul Langerhans’ oppdagelse av de langerhans­ke øyer (grupper av hormonprod­userende celler i bukspyttkj­ertelen).

> Diabetes type 1 er en livsvarig autoimmun sykdom, som vil si at kroppens immunforsv­ar ødelegger de insulinpro­duserende betacellen­e i bukspyttkj­ertelen. Kroppen slutter å produsere insulin, eller begrenser produksjon­en sterkt, og blodsukker­et stiger. Det er en sykdom man i dag kan leve godt med, men også dø av ved utilfredss­tillende behandling. Type 1 utgjør mindre enn en tiendedel av tilfellene.

> Diabetes type 2 er en kronisk stoffskift­esykdom der kroppen ikke klarer å utnytte insulinet riktig. Den opptrer gjerne etter 40 års alder. Årsaken er som oftest overvekt eller usunn livsstil, men kan også vaere arv. For pasienter med diabetes type 2 kan insulin forebygge nyresvikt, blindhet og koldbrann.

> Svangerska­psdiabetes oppstår hvis kroppen ikke klarer å møte det høye behovet for insulin under et svangerska­p, og blodsukker­et blir for høyt. Den forsvinner vanligvis etter fødsel.

> På 1960-tallet ble det tydelig at det fantes ulike typer diabetes, og at type 2 var mest utbredt. Man gikk i gang for å finne behandling spesifikt for disse pasientene. På 1970-tallet gjorde blodsukker­målere til hjemmebruk livet lettere for diabetespa­sienter. Langtidsmå­ling av blodsukker (120 dager) ble foretrukke­n metode.

> I Norge ble det i fjor anslått at mellom 316 000 og 345 000 mennesker har diabetes, hvorav 60 000 er udiagnosti­serte.

> Det blir anslått at over 500 millioner mennesker i verden har diabetes, og tallet er stigende. Halvparten av verdens befolkning med diabetes type 2 mangler stabil og overkommel­ig tilgang til insulin.

 ?? Foto: GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O ?? Enklere liv I dag kan diabetiker­e enkelt teste blodsukker­nivået selv med et lite stikk i pekefinger­en og laste opp resultaten­e i en app på mobiltelef­onen.
Foto: GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O Enklere liv I dag kan diabetiker­e enkelt teste blodsukker­nivået selv med et lite stikk i pekefinger­en og laste opp resultaten­e i en app på mobiltelef­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway