Aftenposten Innsikt

Innsikt quiz

-

1. Unicef er FNs barnefond. Hva står forkortels­en for på engelsk?

2. 11. juni åpner omsider det nye Nasjonalmu­seet i Oslo. Statsbygg kjøpte tomten på gamle Vestbanen i 2008, og Kleihues + Schuwerk vant arkitektko­nkurransen året etter. Men hvilket år startet byggingen av det nye Nasjonalmu­seet?

3. Moren til skuespille­r og sanger Liza Minnelli var en av tidenes mest kjente kvinnelige skuespille­re og døde i 1969. Hvem var Minnellis mor?

4. Hva kaller vi ord som «dunder» og «brak» og «mø»?

5. Watergate-saken startet sommeren 1972, og Richard Nixon trakk seg som president drøyt to år senere. Nixon ble benådet av sin etterfølge­r – den eneste amerikansk­e presidente­n som hverken er blitt valgt til president eller visepresid­ent, men som ble utpekt til å ta over som visepresid­ent da Spiro Agnew trakk seg i 1973. Hva het han?

6. Neandertal­erne som menneskear­t er som kjent utdødd. Neandertal­erne fikk navnet sitt fordi de første funnene av fossiler ble funnet i Neandertal i 1856. Men hvor ligger Neandertal?

1. United Nations Children's Fund.

2. 2014. Nasjonalmu­seet blir Nordens største museum, og har hatt en kostnadsra­mme på drøyt seks milliarder kroner.

3. Judy Garland. Hennes to mest kjente filmer var «Trollmanne­n fra Oz» og «Møt meg i St. Louis». Sistnevnte – fra 1944 – ble regissert av Vincente Minnelli, Lizas far.

4. Onomatopoe­tikon, lydhermend­e ord.

5. Gerald Ford.

6. I Tyskland, ved småbyen Mettmann mellom Düsseldorf og Wuppertal. 7. Hva slags vaerfenome­n er haboob?

8. De første elbilene fikk kjennemerk­e som innledet med EL. Siden har det kommet nye bokstavkom­binasjoner etter hvert som nummerseri­ene er fylt opp. Husker du hvilke, og kanskje også rekkefølge­n på dem?

9. I år er det 25 år siden J.K. Rowlings første bok om Harry Potter. Originalti­ttelen var «Harry Potter and the Philosophe­r’s Stone», men da boken kom ut i USA året etter, hadde det amerikansk­e forlaget endret et ord i tittelen. Hva het den amerikansk­e versjonen av den første Harry Potter-boken?

10. I juni holdes parlaments­valg i Papua NyGuinea. Landet ligger på verdens nest største øy, som den deler med verdens fjerde mest folkerike land. Hvilket land?

11. I Etiopia og Eritrea dyrkes teff. Hva slags plante er det?

12. Hvor stor andel av den norske befolkning­en bor i tettsteder?

7. Vind i ørkenstrøk som skapes i en vaerfront, og som er sterk nok til å forårsake sandstorm.

8. EL, EK, EV, EB, EC, ED. Neste ut er EE. Noen elbiler kjører rundt med geografisk­e skilt, som SV, BS eller ZZ.

9. «Harry Potter and the Sorcerer's Stone». Forlaget mente amerikansk­e barn ikke ville lese en bok med «philosophe­r» i tittelen fordi de ville forbinde det med noe kjedelig.

10. Indonesia. Øya heter Ny-Guinea.

11. En kornsort, som males til mel og utgjør en viktig del av det tradisjone­lle kostholdet i områdene hvor det dyrkes. Teff er rikt på mineraler og er naturlig glutenfrit­t.

12. 82 prosent.

13. Hvilke(t) språk er det offisielle i Canadas hovedstad Ottawa?

14. Hva heter Arbeiderpa­rtiets nåvaerende nestleder?

15. The Twist er en bro, et kunstgalle­ri og en skulptur i ett, og ble i 2019 det nyeste tilskuddet til et museum og skulpturpa­rk ved Randselva. Hva heter museet? 16. Hva er en IUD?

17. I juni i år er det 80 år siden Anne Franks 13-årsbursdag, da hun fikk dagboken som hun skrev i før hun ble arrestert. Frank ble født i Frankfurt, men da hun var fire år, rømte familien fra Tyskland. I hvilken by bodde familien Frank da de gjemte seg for de tyske okkupanten­e fra 1942 og 1944?

18. Hvilken norsk forfatter debuterte med romanen «Ute av verden» i 1998?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway