Aftenposten Innsikt

Ferdinand Marcos Jr. (64)

Diktatorsø­nnen er valgt til Filippinen­es nye president.

-

Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr. vant valget i mai etter det som beskrives som et valgskred, med over dobbelt så mange stemmer som motkandida­t og tidligere visepresid­ent Leni Robredo. Hans valgkampan­je beskyldes imidlertid for desinforma­sjon og historiefo­rfalskning som ledd i å renvaske Marcos-familiens ettermaele.

Bongbong er sønn av tidligere president Ferdinand Marcos Sr., som styrte Filippinen­e som et brutalt og korrupt diktatur fra 1965–1986, og Imelda Romualdez Marcos. Flere titall tusen filippiner­e ble fengslet, torturert eller drept for å motsette seg regimet. Presidentf­amilien levde i overdådig luksus, og regimet beskrives som et kleptokrat­i. Da Marcos Sr. ble avsatt etter en revolusjon i 1986, skal familien ha hatt en personlig formue på mellom 5 og 10 milliarder dollar.

I 1980, under den militaere unntakstil­standen, ble Bongbong som 23-åring utpekt til viseguvern­ør i provinsen Ilocos Norte. Han var guvernør i provinsen fra 1983 frem til han og hele Marcos-familien måtte flykte i eksil til Hawaii i 1986. Først etter farens død i 1989 fikk familien vende tilbake. Bongbong returnerte i 1991, og ble året etter valgt inn i representa­ntenes hus fra Ilocos Norte frem til 1995. Fra 1998– 2007 var han igjen guvernør i Ilocos Norte, fra 2007–2010 satt han igjen i representa­ntenes hus, og fra 2010–2016 var han valgt som senator. I 2016 stilte han til valg som visepresid­ent, men tapte den gang mot Leni Robredo med knapp margin.

Marcos Jr. vil trolig jobbe for tettere bånd til USA, i likhet med faren. Landets tidligere tette forhold til USA fikk en knekk under forrige president Rodrigo Duterte. Samtidig beskrives Bongbong som Kinavennli­g, i likhet med Duterte, uten å vaere ettergiven­de for Kinas krav i Sør-Kinahavet. Bongbong vil bli innsatt som president 30. juni, med Dutertes datter, Sara Duterte Carpio, som visepresid­ent.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway