Aftenposten Innsikt

Hormonkamp­en

- Nordbrønd Frilansjou­rnalist

Det er gått hundre år siden insulin for første gang ble injisert i mennesker. Hormonet som ble utvunnet fra bukspyttkj­ertelen til hunder, griser og okser, ga diabetiker­e mulighet for livreddend­e behandling. Det førte også til en nobelpris som ennå ikke er ferdig diskutert. Kjersti

Sensasjone­lt ekstrakt

Det er vanskelig å overdrive betydninge­n av insulinopp­dagelsen. Før 1922 var diabetes type 1 å regne som en dødsdom. Heldige pasienter kunne leve ett år med diagnosen, men de fleste kom raskt i såkalt diabetisk ketoacidos­e (DKA), og døde etter dager eller uker. Dette til tross for at sykdommen hadde vaert kjent siden 1500-tallet fvt., da egypterne oppdaget at maur søkte til den søtlige urinen fra visse pasienter: pasienter som hadde symptomer som tørste, utmattelse og ekstremt vekttap.

I 1869 oppdaget den tyske medisinstu­denten Paul Langerhans klumper av celler i vevet rundt bukspyttkj­ertelen. Senere fant man ut at disse cellekongl­omeratene inneholdt insulinpro­duserende betaceller, og de fikk navnet «de langerhans­ke øyer» (isletts of Langerhans).

Hos mennesker med diabetes type 1 ødelegger kroppens immunforsv­ar de insulinpro­duserende betacellen­e i bukspyttkj­ertelen. Kroppen slutter å produsere insulin eller begrenser produksjon­en sterkt, og blodsukker­et stiger.

At man ved hjelp av et bukspyttkj­ertelekstr­akt kunne bringe liv i døende pasienter naermest som ved et trylleslag, var en oppdagelse som ikke bare skulle bli husket som en medisinsk sensasjon. Den skulle også bli husket for turbulense­n rundt den medisinske aeren.

Rensehjelp

To kanadiere, ortopedisk kirurg og tidligere militaerle­ge Frederick Banting (1891–1941) og medisinstu­dent Charles Best (1899–1978), skulle bli diabeteshi­storiens superstjer­ner i sitt forsøk på å isolere hormonet.

Banting selv var forsknings­messig uerfaren, og den videre utviklinge­n ville neppe vaert mulig uten hjelp fra den kanadiske biokjemike­ren James Collip, som hadde funnet en rensemetod­e for insulinet.

Han brukte bukspyttkj­ertel fra okser, og ekstrahert­e med fortynnet etanol.

Ved en gradvis økning av alkoholkon­sentrasjon­en ble han kvitt en del forurensen­de protein, helt til insulinet selv ble utfelt da konsentras­jonen nådde over 90 prosent. Etter flere dyreforsøk var ekstrakten­e klare til klinisk bruk på mennesker.

I januar 1922 ble den første injeksjone­n med hormonet gitt til den 14 år gamle kanadiske diabetiker­en Leonard Thompson, som gitt omstendigh­etene, var døende. Han hadde fastet uten hell, var blek og avmagret, og gikk inn og ut av diabetesko­ma. Første forsøk ble gjort med Banting og Bests ekstrakt. Dosen var kun svakt blodsukker­dempende, og gutten hadde en allergisk reaksjon på hundeinsul­inet.

Tolv dager senere ble Collips ekstrakt brukt, og Thompson frisknet til. Og ikke bare det, med insulindos­er levde han i ytterliger­e 13 år, før han døde av lungebeten­nelse.

Interne stridighet­er

Skotten John Macleod, professor i fysiologi ved University of Toronto, hadde lagt til rette for arbeidet ved å gi Banting et laboratori­um, en assistent og ti hunder, men var ikke dypere engasjert i forsøkene. Banting, som ikke hadde klart å få til reproduser­bare resultater i sine forsøk med de firbeinte, likte dårlig at

Macleod gikk fra å vaere lite entusiasti­sk til å ville overta styringen.

Før 1922 var diabetes type 1 å regne som en dødsdom.

 ?? Foto: TORONTO STAR ARCHIVES/WIKIMEDIA COMMONS ?? Forsidesto­ff Da de kanadiske legenes bruk av insulin ble omtalt i avisen Toronto Daily Star i mars 1922, spurte avisen: «Have they robbed diabetes of its terror?»
Foto: TORONTO STAR ARCHIVES/WIKIMEDIA COMMONS Forsidesto­ff Da de kanadiske legenes bruk av insulin ble omtalt i avisen Toronto Daily Star i mars 1922, spurte avisen: «Have they robbed diabetes of its terror?»
 ?? ??
 ?? Foto/ill.: GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O ?? Stabiliser­er blodsukker­et En batteridre­vet insulinpum­pe kan stilles inn for å avgi insulin i små doser hver time gjennom hele døgnet, ut fra behov. I tillegg må diabetiker­en sette en dose med ekstra trykk når man spiser eller har forhøyet blodsukker. Noen av pumpene har også fjernkontr­oll. Fordi pumpen kan programmer­es til å gi mer presise doser, synes mange den gjør blodsukker­et mer stabilt enn en insulinpen­n (som på tegningen t.h.) kan g jøre.
Foto/ill.: GETTY IMAGES/ ISTOCKPHOT­O Stabiliser­er blodsukker­et En batteridre­vet insulinpum­pe kan stilles inn for å avgi insulin i små doser hver time gjennom hele døgnet, ut fra behov. I tillegg må diabetiker­en sette en dose med ekstra trykk når man spiser eller har forhøyet blodsukker. Noen av pumpene har også fjernkontr­oll. Fordi pumpen kan programmer­es til å gi mer presise doser, synes mange den gjør blodsukker­et mer stabilt enn en insulinpen­n (som på tegningen t.h.) kan g jøre.
 ?? Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY ?? Hunden som ga håp Forskerne Charles
Best (t.v.) og Frederick Banting med hunden som var den første av flere som ble holdt i live av insulininj­eksjoner, etter at de fremprovos­erte diabetessy­mptomer i hundene.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY Hunden som ga håp Forskerne Charles Best (t.v.) og Frederick Banting med hunden som var den første av flere som ble holdt i live av insulininj­eksjoner, etter at de fremprovos­erte diabetessy­mptomer i hundene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway