Aftenposten Junior

Mina hjelper dyr som mangler mat

– Alle dyr fortjener mat, sier Mina. Derfor sender hun og familien gress fra Nord-Norge til Sør-Norge. I sør er mange dyr sultne på grunn av tørke.

- Tekst: Randi Elise Midtskog Foto: Torgeir Strandberg

Det har vaert en kald vår og sommer i Alta. Men når Aftenposte­n Junior er på besøk hos Mina, er det over 30 grader ute.

Hun viser oss rundt på gården der hun og familien bor sammen med mer enn 130 dyr. Alle dyrene her har mye gress de kan spise, men sånn er det ikke for alle dyr i Norge for tiden.

Veldig tørt

I sommer har det vaert tørrere enn det har vaert de siste 70 årene i Norge. Det betyr at gresset ikke vokser som det skal i Sør-Norge på grunn av lite regn og mye varme. Det betyr også at mange dyr ikke får nok mat. Pappaen til Mina fikk derfor en idé.

– Vi bønder må hjelpe hverandre. Hos oss har vi til og med gress igjen fra i fjor, så i år sender vi rundballer med gress sørover, sier Vegard Hykkerud.

Snart sender familien de første rundballen­e til en bonde i Lillehamme­r, som ikke har nok gress til sauene sine. Mange tusen bønder sliter med det samme på denne kanten av Norge.

Samler gress i baller

Mina hjelper til med å lage rundballen­e. Hun sitter på i traktoren mens pappa kjører. Hun synes det er viktig å hjelpe dyr som sliter i tørken.

– Alle dyr fortjener mat, sier hun.

Hvordan lager man en rundball?

– Først må vi slå gresset. Så bruker vi en traktor med en maskin bak, som samler opp gresset og lager baller med netting og plast rundt, forklarer Mina.

– Jeg skulle egentlig ønske vi ikke trengte plasten rundt, for det er ikke bra for miljøet. Men det holder ikke med bare nettingen, sier hun.

Ulike farger

Hver av ballene kan veie så mye som 800 kilo. Det er like mye som ti voksne mennesker. Plasten rundt ballene er oftest hvit, men de siste årene har det også vaert rosa, blå og gul plast på ballene til støtte for barn og voksne med ulike sykdommer.

– Favoritten min er nok rosa på grunn av fargen. Vi har noen rosa og blå rundballer igjen fra tidligere år, sier

Mina.

 ??  ?? Dissesauen­e pålilleham­mer skalfågres­s fraMina Mina(12) Dette gresset skal bli til rundballer
Dissesauen­e pålilleham­mer skalfågres­s fraMina Mina(12) Dette gresset skal bli til rundballer
 ??  ?? Mina(12) Dennemaski­nen lagerrundb­aller Rundballem­ed800 kilogressi­nni Mina er odelsjente på Heimdal gård i Alta. Det betyr at hun er det eldste barnet på gården og kan bli bonde på gården når hun blir voksen.
Mina(12) Dennemaski­nen lagerrundb­aller Rundballem­ed800 kilogressi­nni Mina er odelsjente på Heimdal gård i Alta. Det betyr at hun er det eldste barnet på gården og kan bli bonde på gården når hun blir voksen.
 ??  ?? Mina og pappa i traktoren Her bruker de traktoren for å samle opp gress som skal bli til rundballer.
Mina og pappa i traktoren Her bruker de traktoren for å samle opp gress som skal bli til rundballer.
 ??  ?? Alle kalvene får navn som Mina og faren skriver på denne tavlen.
Alle kalvene får navn som Mina og faren skriver på denne tavlen.
 ??  ?? Det er23 på hunder gården Mina har drevet med hundekjøri­ng siden hun var to år gammel. Da kjørte hun med én hund. I dag kjører hun med åtte hunder.
Det er23 på hunder gården Mina har drevet med hundekjøri­ng siden hun var to år gammel. Da kjørte hun med én hund. I dag kjører hun med åtte hunder.
 ??  ?? Det er rundt 40.000 bønder i Norge.
Det er rundt 40.000 bønder i Norge.
 ??  ?? Tøffa (5) Dette er noen av sauene på gården i Lillehamme­r som skal spise av gresset som Mina og familien sender.
Tøffa (5) Dette er noen av sauene på gården i Lillehamme­r som skal spise av gresset som Mina og familien sender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway