Aftenposten Junior

Trump angret på det han sa etter møtet med Putin

Etter møtet mellom USAs president og Russlands president i forrige uke, ble mange sinte på Trump. Hvorfor det?

- Tekst: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Den siste tiden har Trump møtt mange statsleder­e i Europa. I forrige uke var det Putins tur til å møte Trump.

Hva gjorde møtet med Putin så spesielt?

– Trump og Putin hadde ikke forberedt hva de skulle snakke om før møtet. Det pleier man vanligvis å gjøre. I tillegg møttes de alene, med hver sin tolk, i nesten to timer. Det var ingen andre der som skrev ned hva som ble sagt. Det er veldig uvanlig, sier USA-ekspert Hilde Restad.

Har samarbeide­t dårlig

Møtet var det første offisielle toppmøtet mellom de to presidente­ne.

Samarbeide­t mellom USA og Russland har lenge vaert veldig dårlig. Dette var noe av grunnen til at presidente­ne ville møtes.

Russland og USA har samarbeide­t dårlig blant annet fordi:

¤¤Etterretni­ngstjenest­en i USA mener de kan bevise at Russland blandet seg ulovlig inn i presidentv­alget da Trump ble president.

¤¤Putin og Russland nekter for at det har skjedd.

Hvorfor ble folk i USA sinte etter møtet?

– Fordi Trump sa at han ikke så noen grunn til at Russland skulle ha blandet seg inn i valget, sier Restad.

Mange i USA mener Trump sviktet sitt eget land da han sa dette. De synes det var galt av Trump å stole på Putin, som sier Russland er uskyldig, i stedet for å tror på det etterretni­ngstjenest­en i USA sier.

Angret seg

Dagen etter møtet angret Trump seg. Da sa han at han hadde forsnakket seg, og glemt å si ordet «ikke». Han mente egentlig å si at «det IKKE var noen grunn til at det IKKE skulle vaere Russland» som blandet seg inn i valget, sa han.

– Denne «forklaring­en» er det mange som ikke tror på, sier Restad.

Vil ha nytt møte

På møtet skal Trump og Putin ha snakket om mange viktige ting, ifølge nyhetsbyrå­et NTB. De skal blant annet ha blitt enige om å samarbeide for å få slutt på krigen i Syria. Både Putin og Trump er veldig fornøyd med møtet. Og Trump har invitert Putin til USA i løpet av høsten.

– Toppmøtet i Russland var en stor suksess, bortsett fra hos den virkelige folkefiend­en, de falske nyhetsmedi­ene. Jeg ser fram til vårt andre møte, så vi kan begynne å implemente­re de mange tingene vi diskuterte, skrev Trump på Twitter.

 ??  ?? Da Trump og Putin møttes i Finland i forrige uke, var det mange som var spente på hva de to kom til å snakke om. Donald Trump (72) VladimirPu­tin (65)
Da Trump og Putin møttes i Finland i forrige uke, var det mange som var spente på hva de to kom til å snakke om. Donald Trump (72) VladimirPu­tin (65)
 ??  ?? Hilde Restad jobber ved Bjørknes Høyskole. Hun er forsker og USA-ekspert.
Hilde Restad jobber ved Bjørknes Høyskole. Hun er forsker og USA-ekspert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway