Aftenposten Junior

Hvordan virker en glidelås?

-

Hei, Andreas!

Jeg lurer på hvordan en glidelås fungerer?

Hilsen Innika (8)

Hei, Innika!

Takk for et fint spørsmål! Jeg bruker glidelås hver dag, men tenker ikke ofte på hvordan den fungerer.

Laget av tre deler

Hvis du tar en naermere titt på en glidelås vil du se at den består av tre deler: To bånd med mange tenner, som skal festes sammen, og en liten «vogn» som kan dras opp og ned.

Det spesielle med glidelåsen er at tennene kan hektes sammen på en sånn måte at de er umulige å rive fra hverandre, men de slipper lett når «vognen» kommer kjørende.

Hektes sammen

Hver av tennene er formet sånn at de både er krok, og feste for en krok fra den andre siden. Når glidelåsen er lukket, sitter tennene hektet fast i tennene fra den andre siden. Men når «vognen» kommer, er den laget sånn at den brekker hver enkelt tann ut i en helt bestemt vinkel. Da løsner den fra kroken på andre siden. Og så er det neste tann sin tur. Sånn fortsetter det.

Når du skal lukke glidelåsen, drar du «vognen» motsatt vei. Da dyttes tennene sammen med nøyaktig samme vinkel, og hektes i hverandre.

Tåler mye

I gamledager måtte de spikke hver eneste tann for hånd, og sy dem på én etter én. I dag lages glidelåser på fabrikker som gjør dem veldig billige. Likevel tåler de mye. De brukes ikke bare i klaer, men også i soveposer, telt og kofferter.

 ??  ?? Glidelåser brukes på mange ting, blant annet klaer, soveposer, telt og kofferter. Glidelås
Glidelåser brukes på mange ting, blant annet klaer, soveposer, telt og kofferter. Glidelås
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway