Aftenposten Junior

Hvorfor er søsken så irriterend­e?

-

Hei, Vera!

Hvorfor er alltid søsken så irriterend­e? De skal alltid plage deg. Dette spørsmålet kommer fra en som har syv søsken! Hilsen jente (10)

Hei, du!

Jeg har tre barn, og jeg har sett hvordan de plager og irriterer hverandre stadig vekk.

Rangordnin­g

Det finnes forskning hvor man har undersøkt hvordan søsken jobber for å finne sin plass i flokken. Søsken krangler om hvem som bestemmer, og om hvem som står naermest foreldrene. Noen forskere mener det er sjalusi mellom søsken. At de er sjalu på foreldrene­s oppmerksom­het – og sjalu på hverandre. Og at det er derfor de krangler og irriterer hverandre.

Trening

Faktisk er det sånn at kattunger som vokser opp med mange søsken, blir bedre til å jakte enn de som vokser opp alene. Sånn er det kanskje med oss mennesker også? Altså at søsken som krangler og irriterer hverandre, får trene mer på virkelighe­ten enn enebarn.

Hensyn

Noen mener at enebarn er mer bortskjemt enn de som har søsken. Det er ikke sikkert det stemmer. Men søsken laerer ofte å ta hensyn til hverandre, og de vet hvordan det er alltid å måtte dele med andre. Og det er jo bra.

Eget rom

Når man bor sammen med mange mennesker, er det lurt å passe på at man har et eget rom. Og da mener jeg ikke et fysisk rom, men at du klarer å la lage et eget rom inni deg. At du øver på å lukke deg inn i deg selv, og lar kommentare­r og krangler gå forbi. Hvis du får til det kommer du til å irritere deg mye mindre.

Øve

Du kan for eksempel begynne med å bestemme deg for at du skal klare ikke å irritere deg over én kommentar hver dag i én uke. Når du klarer det, kan du prøve ikke å irritere deg en hel time hver dag. Når du mestrer det, har du klart å lage et eget rom. Da kan du når som helst bestemme deg for å la kommentare­r og irritasjon gå forbi, uten å plage deg. Og da får du fred.

Gave

Selv om det er slitsomt, er det en gave å ha mange mennesker rundt seg. Derfor håper jeg du også klarer å sette pris på søsknene dine, og alt som følger med.

Klem fra Vera

Selv om det er slitsomt, er det en gave å ha mange mennesker rundt seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway