Aftenposten Junior

Er det greit at foreldrene dine sjekker mobilen din?

Over halvparten av foreldrene i Norge snoker i telefonen til barna sine. Men er det egentlig greit?

- Tekst: Randi Elise Midtskog Foto: Morten Uglum

Det er bare jeg som kan koden min, så det hadde vaert litt vanskelig å bruke mobilen min uten at jeg visste om det, sier Elin (12) fra Oslo.

Kan ikke tvillingsø­steren din koden heller?

– Nei, og jeg kan ikke Stines kode. Den er privat.

Viser mamma mye

Tre av fem foreldre forteller at de har sjekket barnas mobiltelef­oner uten å spørre om lov først, viser en ny undersøkel­se fra Telenor (et telefonsel­skap). Tvillingen­e Elin og Stine har likevel aldri opplevd at det har skjedd.

Har du virkelig aldri sjekket?

– Nei, jeg har faktisk ikke det, sier mamma Charlotte Jacobsen.

– Jentene viser meg hva de gjør på telefonen. Derfor har det ikke vaert noen grunn til å gjøre det, sier mamma Charlotte.

– Jeg hadde blitt litt sur om mamma hadde snoket i mobilen min, sier Elin.

– Foreldre bør spørre

Barneombud­et forteller at de får mange spørsmål fra barn som lurer på om foreldrene har lov til å sjekke mobilene deres. Mange av foreldrene mener at de har rett og plikt til å sjekke mobilene til barna, ifølge undersøkel­sen til Telenor.

– Det er ikke noe hemmelig på telefonen, så det er ikke så farlig, sier Elin.

– Men det er jo våre mobiler, så vi bør få vite om noen har vaert inne på den, sier Stine.

– Foreldre bør spørre før de sjekker, nikker Elin.

Fikk Snapchat

Jentene bruker flere timer hver dag på mobilen. Det er allerede to år siden de fikk lov til å laste ned Snapchat. Da hadde de mast på foreldrene en stund om å få lov.

Undersøkel­sen fra Telenor sier at halvparten av alle foreldre har følt seg presset til å la barnet sitt bruke sosiale medier (apper som Instagram og Snapchat) selv om de ikke er gamle nok. Mange av appene har 13-årsgrense.

– Det var en del masing i forkant. Vi foreldrene i klassen diskuterte det, og det var sånn at de fleste brukte Snapchat da de var ti år. Men Instagram og Facebook fikk de ikke, sier mamma Charlotte.

Har mobil-regler

Hjemme hos familien er det noen mobil-regler. Før klokken 21.30 samler moren inn telefonene til tvillingen­e og lillebror Marius. I tillegg er det en alderskont­roll på telefonene som gjør at pappa må godkjenne på sin telefon hver gang de vil laste ned en ny app. Det er også foreldrene som bestemmer hvor mye 4G (datatrafik­k) de får bruke.

Hvor viktig er mobilen for dere?

– Veldig. Vi bruker den mye mer nå enn da vi var ni år og fikk den, sier Stine.

– Det er sånn vi får snakket med venner når vi ikke ser dem. Og med klassen gjennom klassegrup­pen på Snapchat, sier Elin.

 ??  ?? stine(12) Tvillingen­e Stine og Elin ville ikke likt at foreldrene deres sjekket telefonene deres uten å spørre først. Elin (12)
stine(12) Tvillingen­e Stine og Elin ville ikke likt at foreldrene deres sjekket telefonene deres uten å spørre først. Elin (12)
 ??  ?? Elin(12) Marius (7) Stine og Elin viser ofte mamma Charlotte hva de gjør på mobilen. De sender også snapper til henne. På den måten trenger ikke moren å bekymre seg for hva jentene holder på med. Mamma Charlotte Stine (12)
Elin(12) Marius (7) Stine og Elin viser ofte mamma Charlotte hva de gjør på mobilen. De sender også snapper til henne. På den måten trenger ikke moren å bekymre seg for hva jentene holder på med. Mamma Charlotte Stine (12)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway