Aftenposten Junior

Reddet livet til bestemoren

Da bestemoren plutselig ble veldig dårlig, visste søsknene Annika og Schahzad hva de skulle gjøre. Det er mye av grunnen til at bestemoren deres fremdeles lever.

- Tekst: Ingrid Emilie Thoresen Bakker Foto: Javier Auris

Annika og lillesøste­ren Michell satt i stuen til bestemoren i Oslo en ettermidda­g for tre måneder siden. Plutselig hørte de bestemoren hoste unormalt mye fra kjøkkenet. Da de så henne, ble de veldig redde.

– Hun var helt lilla i ansiktet. Det ene øyet hennes var helt stivt, og det andre blunket masse. Det var veldig skummelt, sier Annika.

Ga ikke opp

Annika ropte på storebrore­n sin med en gang. Da Schahzad så bestemoren, trodde han at hun hadde satt noe fast i halsen. Han forsøkte å få det ut, men da falt bestemoren på gulvet og mistet bevissthet­en.

– Det kom hvitt skum og blod ut av munnen hennes. Annika ringte 113 mens jeg begynte med hjertekomp­resjoner (se tegning og forklaring på neste side). Det eneste jeg tenkte, var at jeg ikke måtte gi opp, sier Schahzad.

Ringte ambulansen

Over telefonen fikk søsknene beskjed fra 113 om at Schahzad måtte fortsette med hjertekomp­resjoner helt til ambulansen kom. Fire minutter senere var ambulansen på plass. Det var først da Annika og Schahzad ringte foreldrene sine, som ikke var hjemme.

– Hadde vi ringt foreldrene våre først, hadde vi mistet mye tid. Det var viktigere å ringe ambulansen først. Det har pappa alltid sagt til oss, sier Annika.

Det var avisen VG som først skrev om denne familien.

Stolte foreldre

Foreldrene er imponert over at barna visste hva de skulle gjøre, selv om de aldri hadde vaert med på noe lignende før.

– Vi er så stolte. Hadde de ikke reagert så raskt, hadde det nok gått veldig galt. De reddet livet hennes, sier mamma Madeeha.

Har laert førstehjel­p

Schahzad og Annika har tidligere vaert på førstehjel­pskurs med faren sin. Først nå skjønner de hvor viktig kurset var.

– Da vi var på kurset, tok vi det ikke alvorlig. Jeg følte at jeg aldri kom til å få bruk for det, sier Schahzad.

Nå anbefaler de alle å dra på kurs.

– Ulykker kan skje overalt. På bussen, på gaten eller i butikken. Foreldre bør ta med barna sine på kurs. Da er de forberedt om noe som dette skulle skje, sier Annika.

 ??  ?? schahzad (14) Annika (12)
schahzad (14) Annika (12)
 ??  ??
 ??  ?? Schahzad(14) Bestemor Shagufta Bestemoren fikk et epileptisk anfall på grunn av blødning i hjernen tidligere i år. I dag har hun det mye bedre. – Jeg er veldig stolt av barnebarna mine. De passer på meg hele tiden. Jeg er heldig, sier bestemor Shagufta. Annika (12)
Schahzad(14) Bestemor Shagufta Bestemoren fikk et epileptisk anfall på grunn av blødning i hjernen tidligere i år. I dag har hun det mye bedre. – Jeg er veldig stolt av barnebarna mine. De passer på meg hele tiden. Jeg er heldig, sier bestemor Shagufta. Annika (12)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway