Aftenposten Junior

Tomas ble reddet fra IS. Nå drømmer han om å bli som Ronaldo

For ett år siden ble Tomas fra Irak reddet fra terror-organisasj­onen IS. Nå er han kaptein på fotballage­t.

- Tekst: Afshin Ismaeli og Tor Arne Andreassen

En smilende gutt løper rundt på en fotballban­e i Nord-Irak. For ett år siden reddet soldater ham fra IS. Da soldatene fant Tomas i byen Mosul, hadde han vaert fanget der i tre år. Han var både sulten og syk. Soldatene tok ham med til et sykehus.

Kaptein på guttelaget

Nå lever Tomas trygt sammen med familien sin i en flyktningl­eir i Nord-Irak. Hver morgen kommer han ut av teltet i leiren og løper de få meterne bort til naermeste fotballban­e. Der spiller laget til Tomas mot de andre fotballage­ne i leiren. Tomas er kaptein på laget.

Ronaldo er forbildet

Tomas har på seg en fotballtrø­ye fra Bayern München. Bak på ryggen står navnet til Robert Lewandowsk­i, den polske storscorer­en. Men det store idolet hans er Cristiano Ronaldo, og Tomas drømmer om å spille på Ronaldos nye hjemmebane, Juventus stadion.

Måtte pugge

Tomas forteller at da han var fange hos IS, måtte han pugge Koranen. Nå har han glemt alt. – Jeg er jesidi, ikke muslim, forklarer Tomas til Aftenposte­n.

Måtte flykte

IS liker ikke folkegrupp­en jesidier, fordi de har en annen religion enn dem. For fire år siden angrep IS området der Tomas og familien bodde. Moren og de ni søsknene forsøkte å flykte i en bil, men ble stoppet, og barna ble tatt til fange av IS. Foreldrene måtte bruke familiens sparepenge­r til å kjøpe søsknene fri fra fangenskap. Men Tomas var forsvunnet.

Måtte jobbe for IS

IS hadde tatt Tomas med til byen Mosul i Irak. Der ble han tvunget til å jobbe for IS. Han måtte blant annet kjøre bil og lage mat. Men han fikk nesten ingenting å spise selv og gikk uten sko i over ett år. Han fikk ikke lov til å snakke sitt eget språk, men måtte snakke arabisk.

Fikk gledessjok­k

For akkurat ett år siden fikk faren til Tomas en telefon fra fetteren sin med en fantastisk nyhet:

– Tomas er i live. Han er her på sykehuset der jeg jobber.

Soldatene som reddet Tomas, hadde tatt ham med dit.

– Vi var i gledessjok­k, sier pappa Abdullah. Foreldrene klarte ikke å slutte å gråte av glede da de endelig møtte Tomas igjen.

Flyktet til Irak

Nå bor Tomas med familien sin – og trener fotball hver dag. Kanskje han en dag oppnår drømmen sin om å bli fotballpro­ff?

 ??  ?? Laget I flyktningl­eiren er det blitt startet flere fotballag, og Tomas er kaptein på det ene laget. Tomas bruker nesten all sin tid på fotballban­en i flyktningl­eiren utenfor Dohuk i Irak. Han skulle gjerne ha øvd på svømming også, men i flyktningl­eiren...
Laget I flyktningl­eiren er det blitt startet flere fotballag, og Tomas er kaptein på det ene laget. Tomas bruker nesten all sin tid på fotballban­en i flyktningl­eiren utenfor Dohuk i Irak. Han skulle gjerne ha øvd på svømming også, men i flyktningl­eiren...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway