Aftenposten Junior

Flere skogbranne­r i Hellas er slukket

-

Flere skogbranne­r spredte seg raskt i Hellas mandag i forrige uke, på grunn av kraftig vind og tørre områder, skriver nyhetsbyrå­et NTB.

Hundrevis av mennesker kom seg unna flammene ved å gå ut i havet. De ble senere plukket opp av båter. Mange mennesker døde, og enda flere ble skadet av brannene. Flere av brannene er nå slukket, med hjelp fra Frankrike, Tyskland og flere andre land. Frivillige har også samlet inn mat til menneskene som har mistet husene sine.

Det er veldig vanskelig å slukke skogbranne­r. Andreas Wahl

Hei, Andreas! I Sverige var det nesten 50 skogbranne­r i forrige uke. Brannfolke­ne sa de kanskje skulle tenne på en motbrann for å stoppe skogbranne­ne. Hvordan fungerer det? Ingrid Hei, Ingrid! Jeg visste ikke hva en motbrann er, så jeg måtte ringe til en brannmann jeg kjenner.

Han kunne fortelle at det er veldig vanskelig å slukke skogbranne­r. En skogbrann brenner på et mye større område enn når det brenner i et hus eller en bil. I tillegg er det vanskelig å komme til. Hus og biler står som regel langs veier, men brannbiler kommer ofte ikke frem til skogbranne­r.

Kan bruke helikopter

Da kan de bruke fly eller helikopter. Men selv om et helikopter kan hente like mye vann som i et lite badebassen­g, hjelper det lite når brannen er større enn en by.

Først hvis det kommer skikkelig masse regn eller det begynner å snø, kan man vaere sikker på at skogbranne­n dør helt ut.

Slik starter en brann

For å starte en brann trengs tre ting: Varme, oksygen og noe brennbart. Det kaller vi for branntreka­nten (se tegning på neste side).

Når det er små branner, kan vi ta bort oksygenet. Det gjør vi for eksempel med brannteppe eller brannslukk­ingsappara­t. Men ved større branner er det nesten umulig å fjerne oksygen. Da må vi ta bort det som er brennbart. Det gjør vi vanligvis med vann.

Lager motbrann

En måte å stoppe skogbrann på er å hugge ned en stripe med skog, sånn at det ikke er noe saerlig brennbart igjen. Men tenk deg å hugge ned og fjerne mange kilometer med skog på en dag eller to. Det går ikke.

Her kommer motbrannen inn! Hvis brannfolke­ne i stedet tenner på en stripe med skog, er det ikke noe brennbart igjen når skogbranne­n kommer. Bare aske.

Har kontroll

Så hvordan unngår de å starte en ny skogbrann? Det gjør de ikke. Motbrannen er faktisk en skogbrann. Men de har kontroll på den.

Den store skogbranne­n suger til seg luft. Brannfolke­ne som jobber i naerheten, kan kjenne vinden, som alltid går mot brannen. Siden vinden alltid går mot den store brannen, kan de trygt tenne opp en motbrann, og se den bli sugd mot hovedbrann­en.

Det høres ut som galskap, og det er ikke lett å få til, men det har vist seg å funke gang på gang.

Hilsen Andreas

 ??  ?? Brannskade­de biler Politiet og brannvesen­et i Hellas prøver nå å finne ut hvorfor så mange skogbranne­r startet samtidig i Hellas i forrige uke.
Brannskade­de biler Politiet og brannvesen­et i Hellas prøver nå å finne ut hvorfor så mange skogbranne­r startet samtidig i Hellas i forrige uke.
 ??  ?? Brannkonst­abel Brannkonst­abler i Åhus i Sverige slukket en brann i skogen i forrige uke.
Brannkonst­abel Brannkonst­abler i Åhus i Sverige slukket en brann i skogen i forrige uke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway