Aftenposten Junior

Hvordan kan jeg få slutt på baksnakkin­gen?

-

Hei, Vera! Jeg byttet skole en gang for lenge siden. Jeg har fortsatt venner der. Men nå forteller venninnen min at tre stykker på den gamle skolen baksnakker meg. Hver gang jeg møter venninnen min, sier hun alt de har snakket om. Jeg har fortalt det til laereren min, men føler ikke hun gjør noe spesielt med det. Hun sier bare at jeg ikke skal tenke på det. Hva skal jeg gjøre? Hilsen jente (8) Hei, du! Baksnakkin­g er teite greier. Dessverre er det sånn at baksnakkin­g skjer hele tiden, overalt og bak alles rygger. Selv når vi blir voksne, baksnakker vi. Da kaller vi det for sladder, men det er fortsatt baksnakkin­g.

Hva kan laereren din gjøre?

Dessverre kan ikke laereren på den nye skolen gjøre så mye. Hun kan ikke legge seg opp i hva som skjer på den gamle skolen. Derfor skjønner jeg at hun sier at du ikke skal bry deg om det. For det er faktisk et godt råd.

Hva kan venninnen din gjøre?

Men venninnen din kan gjøre mer. For hvordan vet hun egentlig hva de sier? Hvis hun hører alt, står hun bare der og lar dem si stygge ting om deg? Det er ikke bra oppførsel. I stedet for å oppføre seg som et sladrepost­bud som samler på stygge ting hun kan fortelle deg, må hun heller si ifra til dem, klart og tydelig: Slutt med det der!

Hva kan du g jøre?

Du kan ikke sitte og forvente at andre skal ordne opp. Enten må du si ifra direkte til dem som baksnakker (eller be venninnen din si ifra), eller så må du gjøre som laereren din sier; slutte å bry deg om det. For hva betyr det egentlig? Ingenting. Uansett hva de sier, vet du hva som er sant og usant. Folk kommer bestandig til å baksnakke hverandre. Du kommer ganske sikkert også til å baksnakke. Og hvis vi skal bli fornaermet for det, kommer vi til å vaere fornaermet resten av livet.

Det er kjedelig. Derfor er det bare å glemme det. Si til venninnen din at du ikke vil høre hva de sier, så slipper du å vite det. Og når du ikke vet det, så er det ingenting å bli såret eller lei seg for.

Klem fra Vera

Hun må si ifra til dem, klart og tydelig: Slutt med det der!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway