Aftenposten Junior

– Alt trenger ikke vaere nytt til skolestart

Foreldre bruker mer penger enn før på å kjøpe nye ting til barna når skolen begynner igjen.

- Tekst: Elin Fjelldal og Ingrid Emilie Thoresen Bakker Foto: Elin Fjelldal

Skoleferie­n er snart over, og aldri før har foreldre brukt så mye penger på skolestart som de gjør i år. De bruker nå over 300 kroner mer på klaer og utstyr til barnet sitt ved skolestart enn de har gjort tidligere, viser en ny undersøkel­se som Ipsos har gjort for banken DNB.

Er det mye man trenger til skolestart?

– Egentlig ikke. Bare skolesekk, pennal og blyant, sier Trym (9).

Om en uke begynner han i fjerde klasse på Tåsen skole. Kameraten Henrik (7) har fått ny sekk. Den gamle var for liten og slitt.

Skolekamer­atene beholder mye av skole-utstyret fra i fjor. Det gjør også Ola (11).

– Jeg har ikke kjøpt så veldig mye nytt. Jeg har kjøpt noen blyanter. Men lillebrore­n min, som starter i første klasse, har kjøpt mye nytt, sier han.

Bruker mye penger

Foreldre i Norge vil i år bruke over én milliard kroner til sammen på årets skolestart, viser den nye undersøkel­sen.

– Det er et høyt tall, saerlig fordi det du trenger til første skoledag, ikke må vaere nytt. Det er like kult med noe som er arvet eller brukt, mener økonomieks­pert Silje Sandmael.

Føler et kjøpepress

Hun forteller at mange barn og foreldre føler de må kjøpe nye ting til barna før skolen begynner etter sommerferi­en. Dette kaller hun et kjøpepress. En annen undersøkel­se som Respons Analyse har gjort for DNB i 2016, viser at dette kjøpepress­et er størst blant familier som ikke har så mange penger.

– Selv om vi bor i Norge, som er et av verdens rikeste land, betyr ikke det at alle har råd til nye ting. I alle klasser finnes det barn med foreldre som ikke har så mange penger, sier Sandmael.

Hvor kommer kjøpepress­et fra?

– Det kommer vel fra at andre barn kjøper nye ting. Når vennene dine har fått mye nytt, har du kanskje lyst på noe du også, sier Marlin (14) fra Nordberg skole.

Elevene fra Tåsen skole føler ikke at de må møte opp i nye klaer eller ha nytt utstyr til skolestart.

Sandmael mener at det ikke er barna, men foreldre i Norge som gjør at mange kjøper mer enn de trenger.

– Mange foreldre får dårlig samvittigh­et hvis de ikke kjøper det barnet spør om, fordi de vil gjøre barnet glad, eller fordi de ikke vil at barnet skal føle seg utenfor, sier Sandmael.

 ??  ?? Marlin(14) er en jor Ola(11) John (11) Trym (9) Per (8) Bruker sekken fra i fjor Elevene fra Tåsen og Nordberg skole i Oslo mener at man ikke trenger å kjøpe så mange klaer eller mye nytt utstyr til skolestart.Henrik (7) Fikk ny i år
Marlin(14) er en jor Ola(11) John (11) Trym (9) Per (8) Bruker sekken fra i fjor Elevene fra Tåsen og Nordberg skole i Oslo mener at man ikke trenger å kjøpe så mange klaer eller mye nytt utstyr til skolestart.Henrik (7) Fikk ny i år
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway