Aftenposten Junior

– Det blir varmere, og det vil regne mer

Temperatur­en på Jorden kan øke med mer enn to grader, har forskere nå funnet ut. Hva betyr egentlig det?

- Tekst: Ingrid Emilie Thoresen Bakker

1 Skyldes det varme vaeret i sommer global oppvarming?

– Ja, den globale oppvarming­en har gjort sommeren enda litt varmere og tørrere enn vanlig. Dette er noe de aller fleste forskere er enige om, sier klimaforsk­er Bjørn Hallvard Samset fra Cicero (et senter der man forsker på klima).

Hvorfor blir det varmere?

– Det er fordi drivhuseff­ekten blir sterkere når vi slipper ut mer og mer av gassen CO2. Drivhuseff­ekten gjør det samme på Jorden som klaer gjør med kroppen vår. Den lager ikke mer varme, men holder på varmen rundt Jorden før den går ut i verdensrom­met.

Hva er global oppvarming?

– Når du skrur opp termostate­n hjemme, blir huset varmere. Akkurat slik er det med global oppvarming også. Global oppvarming betyr at det blir litt varmere overalt.

Er global oppvarming farlig?

– Katastrofe­ne skjer ikke over natten, slik man ser på film. Men hvis det ikke gjøres noe for å stoppe utslippene av gassen CO2, kan den globale oppvarming­en vaere farlig.

Hvorfor er det et problem at temperatur­en stiger?

– Det høres kanskje ikke så mye ut når man sier at temperatur­en vil stige med én eller to grader. Men når temperatur­en stiger, vil det for eksempel bli vanskelige­re å dyrke mat.

Hvordan kan vi vite at det er blitt varmere?

– Vi måler varmen på Jorden grundig, både i luften og i havet. I tillegg ser vi at isbreer i hele verden smelter. I Asia får mange ferskvanne­t sitt fra smeltevann­et fra isbreene. Når de forsvinner, vil de ikke lenger ha tilgang på vann. Det er et problem.

Hva skjer hvis temperatur­en i verden blir to grader høyere?

– Vi vil få mer ekstremvae­r, som ligner det vi har sett rundt i verden allerede. De ekstremt varme dagene vil bli varmere, og det vil regne enda mer på regnfulle dager. Men hvor fort det vil skje, er vanskelig å si.

Vil man klare å hindre at temperatur­en stiger?

– Politikere i hele verden har bestemt at den globale oppvarming­en ikke skal bli mer enn to grader. Akkurat nå virker det som om vi ikke klarer å nå det målet. Men selv om vi ikke har løsningen i dag, betyr ikke det at vi ikke kommer til å finne den.

 ??  ?? Det har vaert ekstremt varmt i store deler av verden denne sommeren, som her i Paris i Frankrike. Mange barn fant en fontene der de kunne kjøle seg ned.
Det har vaert ekstremt varmt i store deler av verden denne sommeren, som her i Paris i Frankrike. Mange barn fant en fontene der de kunne kjøle seg ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway