Aftenposten Junior

Hvorfor bommer jeg ikke på munnen?

- Hilsen Andreas

Hei, Andreas!

Jeg lurer veldig på hvordan jeg kan spise uten at jeg egentlig ser munnen? Jeg treffer jo helt perfekt hver gang.

Hilsen Ingrid (8)

Takk for et spennende spørsmål, Ingrid!

Jeg måtte hente meg en drue og sjekke om jeg klarte å treffe munnen. Det klarte jeg helt perfekt, selv om jeg hadde øynene lukket!

Dette handler om noe vi kaller muskelminn­e. Akkurat som vi kan huske hva vi må gjøre med stemmebånd­et, leppene og tungen for å si et ord, kan armen og fingrene laere seg hvordan de treffer munnen uten hjelp fra øynene.

Det første vi laerer

Jeg har to små barn selv, og det er utrolig gøy å følge med på hvordan de laerer seg nettopp dette. Å putte ting i munnen er noe av det første babyer begynner å bruke hendene til.

Vi laerer oss altså veldig tidlig akkurat denne bevegelsen. Lenge før andre ting, som å gå eller snakke. Å treffe munnen er noe du har veldig lang erfaring med!

Går fort å laere

I starten treffer vi ansiktet, og må føle oss frem til munnen. Men det tar ikke mange månedene før vi treffer ganske bra hver eneste gang. Etter hvert laerer vi oss også å se an formen på det vi vil putte i munnen. Dermed kan vi snu det sånn at det passer inn i munnen.

Lukk øynene!

Når vi blir større, laerer vi oss å gjøre mye annet uten å bruke øynene, noen ganger helt uten å tenke. Jeg klarer for eksempel å stå opp fra sengen og gå helt frem til do uten å åpne øynene. Jeg har testet det, og det kan du også gjøre!

Klarer du å treffe doringen med rumpa på første forsøk?

 ??  ?? Sjekkselv! Klarerduåp­utteting imunnenute­nåse?
Sjekkselv! Klarerduåp­utteting imunnenute­nåse?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway