Aftenposten Junior

Gråter uten at hun vet hvorfor

- Klem fra Vera

Hei, Vera

Jeg begynner av og til å gråte. Jeg vet ikke hvorfor. Når jeg begynner å gråte, kommer mamma alltid inn til meg. Men da finner jeg bestandig på unnskyldni­nger for hvorfor jeg gråter. Hvordan kan jeg slutte å gråte?

Hilsen jente (10)

Hei!

Det er helt normalt å føle seg trist og lei seg i den alderen du er i. Når man er mellom 10 og 14 år, starter det som kalles puberteten (kroppen begynner å bli voksen). De aller fleste opplever da perioder der man føler at man er trist. Noen gråter mye, andre grubler, men de fleste føler seg litt triste uten at det er noen spesiell grunn til det.

Veldig vanlig

Det er helt normalt, det er bare hormonene (stoff som sender beskjeder rundt i kroppen) som forsøker å finne seg til rette i kroppen din. Men det kan vaere slitsomt mens det pågår.

Jeg synes du skal snakke med mammaen din om hvordan du har det. Hun har vaert ung selv, og hun har sikkert opplevd noe lignende.

Snakk med noen

Når man snakker om hvordan man har det, blir det alltid bedre. Det å lufte bekymringe­r og triste følelser gjør ofte at man føler seg bedre etterpå. Det er også mulig å snakke med venner eller helsesøste­r på skolen.

Det trenger ikke å vaere noen grunn til at man føler seg trist. Når vi kommer i puberteten, fylles kroppen med mange følelser samtidig, og da klarer vi ikke å sortere dem fra hverandre. Da blir det rot, og det er helt normalt. Det beste du kan gjøre, er å la deg rive med. Gråt i vei, og forsøk å flyte med følelsene. Det går over av seg selv.

Fint å gråte

Ofte er det sånn at det å oppleve vanskelige følelser kan gjøre oss til bedre mennesker. Vi skjønner bedre hva andre som har det vanskelig, tenker på, og vi blir snillere med oss selv og andre.

Gråt i vei, da får du det bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway