Aftenposten Junior

Er på vei til Solen for første gang

I mange år har forskere drømt om å sende en romsonde til Solen. Nå har den aller første, romsonden Parker, startet turen dit.

- Tekst: Mari Lund Wictorsen

Mange tusen mennesker møtte opp da romsonden Parker ble skutt opp i Florida i USA for litt over en uke siden.

Om rundt tre måneder vil Parker vaere fremme ved Solen og gå i bane rundt den.

Skal ta bilder

Parker flyr veldig fort. Hvis mennesker kunne kjørt bil til Solen, ville vi brukt 175 år på å komme dit, ifølge NASA.

Parker skal ta bilder av Solens atmosfaere og sende dem til Jorden. Bildene skal forskere bruke til å få svar på Solens mysterier.

En drøm

– Aldri før har mennesker sendt en romsonde til Solen. Dette har forskere drømt om i 60 år, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Hva skal Parker finne ut av?

– Hvorfor det er mye varmere rundt Solen (Solens atmosfaere) enn på selve Solen. Det har alltid vaert et mysterium. Hvis vi finner ut av det, vil vi forstå mer av hvordan Solen fungerer, sier Pål Brekke.

Parker skal også finne ut hvorfor det blir solvind og solstorm. Solvind og solstormer kan treffe Jorden, men vi mennesker kan ikke se det.

– Solstormer er ikke farlig for folk på bakken, men kan gjøre at strømmen går, at fly må vente med å lande, eller at mobilen slutter å virke for en periode. Hvis forskere vet mer om solstormer, kan vi lettere varsle om dem før de treffer Jorden, sier Brekke.

Når kommer svarene på dette?

– Den første informasjo­nen vil vi få med en gang Parker har kommet naer Solen om tre måneder, sier Brekke.

Hvorfor er det ikke blitt sendt en romsonde til Solen før?

– Det har vaert vanskelig å lage den. Noe av det vanskelige har vaert å lage et varmeskjol­d rundt romsonden som gjør at den ikke smelter.

 ??  ?? Parker ble skutt opp ved hjelp av kraftige raketter. Etter at rakettene var skutt opp, åpnet en av dem seg, og romsonden Parker kom ut. Her inne romsonden var Parker
Parker ble skutt opp ved hjelp av kraftige raketter. Etter at rakettene var skutt opp, åpnet en av dem seg, og romsonden Parker kom ut. Her inne romsonden var Parker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway