Aftenposten Junior

Butikker blir borte – vi kjøper heller på internett

Det blir stadig mer populaert å handle i nettbutikk­er. Er det bare bra?

- Tekst: Ingrid Åbergsjord Illustrasj­on: Andreas Brekke

Det er blitt faerre butikker for leker og bøker, fordi dette ofte kjøpes billigere på nett, sier Peder Inge Furseth, som er professor ved Handelshøy­skolen BI.

Stengte lekebutikk­er

I San Francisco i USA er det nå vanskelig å finne både lekebutikk­er og bokhandler. For fem år siden var det mange sånne butikker. En av de største lekebutikk-kjedene i USA, Toys R Us, stengte alle sine 980 butikker i sommer. Grunnen er at stadig flere kjøper leker fra nettbutikk­er, som for eksempel Amazon.

Amazon er størst i verden

Amazon er verdens største nettbutikk, og i forrige uke kom nyheten om at butikken er verdt rekordmye. Amazon ble startet i en garasje i USA for 24 år siden. Da solgte de bare bøker. Nå selger de alt fra mat til møbler. Amazon har på få år forandret måten vi handler ting på.

Hvordan har Amazon klart å bli verdens største nettbutikk?

– De er flinke til å gjøre det så enkelt som mulig for oss. Det er nesten bare å trykke på en knapp, så får du sendt varen hjem til deg, sier Dag Slettemeås, som forsker på forbruk.

Han forteller at det ikke bare er bra, det Amazon gjør.

– De bruker mange roboter til å pakke varene folk bestiller. Da blir det faerre jobber til mennesker. Menneskene som jobber der, tjener heller ikke så godt, sier Slettemeås.

Verdens rikeste

Amazon ble startet av Jeff Bezos fra USA. Han er blitt verdens rikeste mann på grunn av nettbutikk­en han startet. Men han liker ikke at president Donald Trump har endret reglene slik at Amazon må betale mer skatt.

Vil vi i fremtiden kunne kjøpe alt på nett?

– Vi kan kjøpe alt på nett allerede. Jeg kan ikke komme på noe vi ikke kan kjøpe på nett. Nettbutikk­en Ebay.com er et slags loppemarke­d på nett. Der kan du kjøpe alt fra sminke til brukte fly, sier Furseth.

Er det bare bra at folk handler mer og mer på nett?

– Nei, det er mange ulemper. Vi kjøper mer enn før fordi ting er billigere på nettet, og små varer sendes over lange avstander til oss. Det er ikke bra for miljøet. Mange små butikker må også stenge fordi folk slutter å handle der de bor, sier forbruksfo­rsker Dag Slettemeås.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway