Aftenposten Junior

Hvorfor blir man rød i ansiktet?

Hei, Andreas Hvorfor blir man rød i ansiktet når man blir sint? Hilsen Truls (6)

-

Hei, Truls!

Takk for et supert spørsmål. Det er ikke bare på tegnefilm folk blir røde i ansiktet. Det skjer i virkelighe­ten også.

Flau og sint

Jeg kan for eksempel bli knallrød i ansiktet av å sitte lenge i en badstue. Jeg kan også bli veldig rød i ansiktet hvis jeg blir skikkelig flau, og jeg kan bli rød av å bli sint eller etter å ha løpt fort.

Blodet som pumper

Rødfargen kommer av blodet i kroppen. Blodet blir pumpet rundt i hele kroppen av hjertet. Det er blodårene som frakter blodet gjennom kroppen. Kroppen vår er full av store og små blodårer. Naermest hjertet er det noen få, store blodårer. Lenger ute i kroppen er det enda flere blodårer, som er mye tynnere. Helt ytterst i huden er det mange små, supertynne blodårer.

Supertynne blodårer

De supertynne blodårene helt ytterst mot huden har en viktig jobb. De hjelper kroppen med å holde en jevn temperatur. Hvis du for eksempel løper fort, blir kroppen varm. Da utvider de supertynne blodårene seg sånn at mer blod kommer ut mot huden. Der blir blodet kjølt litt ned før det fortsetter videre gjennom kroppen. Kroppen er helt fantastisk til å kjøle seg ned på den måten.

Huden blir rød

Når de supertynne blodårene utvider seg (for eksempel i ansiktet), blir det så mye blod at huden ser rødere ut.

Det rare er at det ikke bare skjer når vi har trent eller vaert i en badstue. Følelsene våre kan også gjøre oss varme – og røde i ansiktet.

Hilsen Andreas

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway