Aftenposten Junior

Tenker stygge tanker

- Klem fra Vera

Hei, Vera

Jeg tenker stygge tanker om folk jeg er glad i. Det er et bilde oppi hodet mitt som er knøttlite og så blir det større og større, og til slutt tyter det ut av hodet mitt. Mamma sier jeg kan tenke på det som skyer som kommer og går, og at det går bra. Hva jeg kan gjøre? Hilsen jente (9)

Hei, du

De fleste mennesker har sånne tanker. De dukker opp selv om vi ikke ønsker det. Noen tenker på katastrofe­r, andre at de må gjøre bestemte ting. Det er helt ufarlig, men det kan vaere plagsomt.

Stygge tanker

Jeg tror grunnen til at vi tenker stygge tanker om folk, er at vi er så glad i dem. Vi er redde for at det skal skje dem noe. Når vi blir redde, lager hjernen bilder av stygge ting. På samme måte som hvis jeg sier at du ikke skal tenke på en rosa elefant, så tenker du på en rosa elefant. Du kan ikke la vaere, man lager et bilde i hodet bare ved å si ordene rosa og elefant.

Rom i hodet

Jeg synes det rådet mammaen din ga deg, er veldig bra. Men hvis det ikke hjelper, kan du kanskje se for deg at i hjernen din er det uendelig med plass. Lag et lite rom hvor de stygge tankene i hodet kan vaere. Hver gang de kommer, åpner du døren og dytter dem inn i det rommet.

Ikke farlig

Det er ikke farlig å tenke stygge tanker, men når de vokser, er det veldig plagsomt. Hvis du heller dytter dem inn i et eget rom, kan de vokse så mye de vil uten å ta plass i hele hodet.

Pust med magen

Når vi blir redde, glemmer vi nesten å puste. Derfor kan det også hjelpe å puste rolig når tankene kommer. Sett deg på en stol og legg hendene i fanget. Pust rolig inn med nesen, og slipp luften rolig ut av munnen. Pust inn og ut ti ganger, da roer kroppen seg ned, og du kan få kontroll på tankene dine.

Jeg håper det blir bedre!

Det er ikke farlig å tenke stygge tanker

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway