Aftenposten Junior

Hvorfor er godteri blitt dyrere?

Brus, sjokolade og smågodt koster mer etter at sukkeravgi­ften har økt. Nå handler flere godteri heller andre steder enn i norske butikker.

- Tekst: Cathrine Solbakken Illustrasj­on: Andreas Brekke

1 Hvorfor ble godteri og brus dyrere i år?

– Politikern­e ville at mat og drikke som ikke er bra for kroppen, skulle koste mer. Vel så viktig var det nok å skaffe penger til nye ting som politikern­e ønsker å gjøre. De regner med å få inn nesten 2 milliarder kroner gjennom sukkeravgi­ften bare i år, sier Tarjei Havnes, som er økonom.

2 Hva er en sukkeravgi­ft?

– Vi har avgifter på varer for å skaffe penger til å betale for blant annet sykehus, skoler og veier i Norge. Hvis politikern­e vil at folk skal bruke mindre av en vare, for eksempel godteri og brus, kan de også gjøre varen dyrere med avgifter. Da velger folk noe annet i butikken, sier Havnes. 3 Kan man ikke bare kjøpe brus og godteri fra utlandet? – Jo. Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at grensehand­elen øker. Vi vet at den øker på grunn av sukkeravgi­ften, men vi vet ikke hvor mye. Folk handlet mer i Sverige også før avgiften gikk opp, sier Havnes.

4 Hva synes du om avgiften?

– Hvis problemet er at vi spiser for mye sukker, så er den litt rar. Mange varer med mye sukker slipper unna, sånn som kaker og kjeks. Samtidig er det varer uten sukker, som lettbrus og sukkerfrit­t godteri, som får sukkeravgi­ft. En avgift på alt som inneholder sukker, ville vaert mer riktig, sier han.

5 Hva er dumt med økt sukkeravgi­ft?

– Varer som lages og selges i Norge, blir dyrere enn varer fra andre land hvor man ikke har denne avgiften, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. 6 Hva er bra, da? – Forskning viser at økte avgifter på drikker med sukker, som for eksempel brus, gjør at folk drikker mindre av det. Det har størst effekt på barn og unge og dem som drikker mye brus, sier Knut-Inge Klepp i Folkehelse­institutte­t.

7 Kan sukkeravgi­ften bli borte?

– Det er det politikern­e som bestemmer. Jeg tror ikke den blir borte, sier Havnes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway