Aftenposten Junior

Hvem blir statsminis­ter i Sverige?

Selv om valget er over, kan det ta lang tid før Sverige klarer å bestemme hvem som skal styre landet. – Vi har aldri hatt en situasjon som dette i Sverige før, sier en svensk ekspert.

- Tekst: Charlotte Oliversen

For litt over én uke siden var det riksdagsva­lg i Sverige. Men da stemmene var talt opp, ble resultatet nesten helt likt. Nå vet ingen helt sikkert hvem som blir statsminis­ter i Sverige.

Det er åtte partier som har fått nok stemmer til å vaere med i Riksdagen, som er det samme som Stortinget i Norge. Nå må disse åtte partiene finne ut av hvem som skal danne regjering i Sverige.

For å få til det må flere av partiene samarbeide. Når flere partier samarbeide­r, lager de en såkalt blokk.

To store blokker

I Sverige er det nå to slike blokker, og de har hver sin statsminis­terkandida­t. Blokkene heter «De rødgrønne» og «Alliansen».

Det er sjefene for de to største partiene som kjemper om å bli statsminis­ter. De heter Stefan Löfven og Ulf Kristersso­n.

Like populaere

Grunnen til at det er så vanskelig, er at de to blokkene har fått nesten like mange stemmer.

Hvorfor kan ikke én av «blokkene» bare danne en regjering?

– Det er fordi ingen av de to statsminis­terkandida­tene fikk nok stemmer til å bli statsminis­ter, sier Jenny Madestam, forsker ved Södertörns högskola i Sverige.

Kan ikke vaere uenige

I Sverige er det nemlig sånn at de åtte partiene i Riksdagen ikke kan vaere uenige om at en bestemt person skal bli valgt som statsminis­ter.

Det som gjør det enda mer komplisert, er at det tredje største partiet i Sverige, Sverigedem­okraterna (SD), må støtte en av de to blokkene for at en av de to statsminis­terkandida­tene skal bli valgt.

Men det er faktisk ikke mulig. Dette partiet har nemlig sagt at hvis de skal gjøre det, vil de også bestemme politikken. Dette vil ingen av blokkene.

Vil ikke samarbeide

– Det er fordi SD vil ha en veldig streng politikk når det kommer til flyktninge­r og innvandrer­e, sier Jenny Madestam.

– De to blokkene har lovet velgerne sine med dem. ikke å samarbeide

Hva skjer videre?

Neste uke åpner Riksdagen. Da skal politikern­e stemme om de vil at nåvaerende statsminis­ter, Stefan Löfven, skal få fortsette i jobben sin.

– Hvis han blir nedstemt, prøver Riksdagen med en annen. Hvis de ikke blir enige etter fire forsøk, blir det et nytt riksdagsva­lg i Sverige, sier Jenny Madestam.

Det har aldri skjedd før i Sveriges historie.

Hvor lang tid kan Riksdagen vente med å lage en ny regjering?

– De kan holde på i over ett år.

 ??  ?? StefanLöfv­en(S) erstatsmin­isternå Mange tror at en av disse to kan bli statsminis­ter i Sverige. De er sjefer i de to største partiene i Sverige.
StefanLöfv­en(S) erstatsmin­isternå Mange tror at en av disse to kan bli statsminis­ter i Sverige. De er sjefer i de to største partiene i Sverige.
 ??  ?? UlfKrister­sson(M) vilhajobbe­n
UlfKrister­sson(M) vilhajobbe­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway