Aftenposten Junior

Hva skal matpausen brukes til?

For elever på 5.-7. trinn er det mest vanlig å se på storskjerm i matpausen, viser en ny undersøkel­se. Flere voksne mener dette er dumt. Men hva synes elevene selv?

- Tekst: Margrethe Lindebø Skeie Foto: Ketil Blom Haugstulen Illustrasj­oner: Randi Matland

Nå må alle finne plassene sine, sier laerer Magne Enger før han setter på Supernytt på NRK i matpausen. Like etter sitter 6.-klassingen­e på Storhamar skole i Hamar og følger med på storskjerm­en.

– Det er ikke alltid jeg følger med. Noen ganger bare kobler jeg ut hjernen. Spesielt hvis vi har hatt mange harde timer på morgenen, sier Magnus.

Har dere behov for å koble ut i matpausen?

– Ja, sier Jakob, Sara og Magnus i kor.

Forsket på matpausen

I høst har Forsknings­rådet og Universite­tet i Bergen og Oslo undersøkt hva som er mest vanlig å gjøre mens man spiser på skolen. Undersøkel­sen viser at 5.-7. trinn er de som ser mest på skjerm i matpausen.

Forskjelli­ge matpauser

Selv om elevene på Storhamar skole ser på skjerm i dag, er det ikke alltid sånn.

– Vi prøver å variere litt fra dag til dag. Noen ganger ser vi på skjerm, andre dager leser vi, og av og til sitter elevene bare og snakker sammen, sier laerer Enger.

Mange av elevene liker onsdager best. Denne dagen bestemmer elevene selv hva de skal se på. Som regel blir det klipp på YouTube.

– Vi har en boks med pinner med våre navn på. Eleven som blir trukket, får velge, sier Sara.

Men like mange av elevene Aftenposte­n Junior møtte, har matpausen på fredager som favoritt. Da brukes tiden til å snakke med hverandre.

Foreldre reagerer

Det siste året har flere foreldre over hele Norge sagt ifra om at de synes det er dumt at barna deres spiser matpakken sin foran TV-skjermen. Blant annet har NRK og Stavanger Aftenblad skrevet om dette. Noen mener at TV-tittingen går ut over selve spisingen, andre mener elevene mister muligheten til å snakke sammen. Noen rektorer og laerere sier at de noen ganger bruker TV i matpausen for å få ro i klassen.

Hvordan mener du matpausen burde brukes?

– Laereren og lederne på skolen bestemmer hva matpausen skal brukes til. Men det er fint hvis elevene også får vaere med og diskutere hva de vil gjøre i matpausen, sier kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner.

Selv om å se på TV i matpausen kan vaere gøy, tror han ikke elevene burde det hver dag.

– For mange kan det å se på skjerm hver eneste spisepause vaere uheldig. Noen vil kanskje spise for lite, mens andre kan kanskje spise mer enn de trenger, sier kunnskapsm­inisteren.

NB! Tallene i undersøkel­sen kan endre seg noe. Den er fortsatt ikke avsluttet.

Noen ganger bare kobler jeg ut hjernen når vi ser på TV Magnus (11)

 ??  ?? Sara (11) Jon (
Sara (11) Jon (
 ??  ?? Jakob (11) Sara (11) 6.-klassingen­e på Storhamar skole ser på Supernytt mens de spiser. – Noen ganger er det bra å se på skjerm, andre ganger er det ikke det. Litt av begge deler burde vaere greit, sier Jakob. Magnus (11)
Jakob (11) Sara (11) 6.-klassingen­e på Storhamar skole ser på Supernytt mens de spiser. – Noen ganger er det bra å se på skjerm, andre ganger er det ikke det. Litt av begge deler burde vaere greit, sier Jakob. Magnus (11)
 ??  ?? Undersøkel­sen viser blant annet at (5-7.trinn):¤¤5 av 10 ser på storskjerm i matpausen. Resten gjør andre ting som å høre på høytlesing eller musikk. ¤¤4 av 10 snakker med andre.
Undersøkel­sen viser blant annet at (5-7.trinn):¤¤5 av 10 ser på storskjerm i matpausen. Resten gjør andre ting som å høre på høytlesing eller musikk. ¤¤4 av 10 snakker med andre.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lone (11) En Supernytt-sak om VM i 25 meter stolpeklat­ring i England skapte mye latter blant elevene på Storhamar skole.
Lone (11) En Supernytt-sak om VM i 25 meter stolpeklat­ring i England skapte mye latter blant elevene på Storhamar skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway