Aftenposten Junior

– Bestevenne­n min blir kjempesint

- Klem fra Vera

Hei!

Jeg har en bestevenn som jeg er veldig glad i. Hun er veldig snill, men noen ganger blir hun kjempesint. Hun sier slemme ting, og én gang sparket hun meg. Jeg har sett at hun har vaert sånn mot andre også. Men jeg tør ikke si i fra. Jeg har snakket med foreldrene mine, og vi har øvd på måter å si i fra på, men jeg synes det er vanskelig likevel. Har du noen gode råd?

Hilsen jente (9)

Kjaere deg

Så fint at du har øvd med foreldrene dine. Det er vanskelig å si fra, men det er viktig, og det går an.

Dårlig oppførsel

Kanskje vennen din ikke skjønner hvor vondt det gjør. Uansett må hun laere å oppføre seg bedre.

God oppførsel

Når man blir sint, slutter man å tenke klokt. Derfor kan hun laere teknikker som hjelper hodet til å roe seg ned. Når hun kjenner at sinnet kommer, kan hun lukke øynene og vaere stille mens hun teller til ti. Samtidig må hun puste godt ned i magen. Eller hun kan gå en runde rundt huset og riste på armene. Begge teknikkene hjelper kroppen og hodet til å roe seg ned, og da slipper hun å bli så sint. Hvis raseriet blusser opp igjen, må hun telle en gang til, eller gå en ny runde. Helt til alle de sinte følelsene er borte.

Snakk med laereren

Det er viktig å si fra om vanskelige ting. Det må du fortsatt øve på å gjøre. Jo mer du øver, jo lettere blir det. Kanskje foreldrene dine kan snakke med laereren din? På skolen er det laererens ansvar at alle oppfører seg bra. Men hjemme må foreldrene dine hjelpe deg.

Vis dette

Kanskje du kan vise henne dette brevet? Hvis hun forstår at det er fordi du er glad i henne at du sier ifra, er det enklere å forstå hvor viktig det er å laere å stoppe «sinnafølel­sen». Og hvis dere kanskje kunne øve sammen, tror jeg dere kunne fått det mye bedre.

Det er viktig å si fra om vanskelige ting.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway