Aftenposten Junior

Hvorfor er det ringer rundt Saturn?

- Hilsen Andreas

Hei, Andreas! Hvorfor har planeten Saturn ringer rundt seg? Hilsen Ludvig (6)

Hei, Ludvig!

Saturn er en av de ytterste planetene som går i ring rundt Solen. Naermest Solen har vi Merkur, Venus, Jorden (oss!) og Mars. Alle disse er steinplane­ter. Det betyr at de har en fast overflate av stein, støv og jord.

Laget av isbiter

Lengst fra Solen har vi Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Disse fire er gassplanet­er. De er laget av gass. Fordi gassplanet­ene er så langt borte fra Solen er det veldig kaldt der. Noe av gassen på planetene er derfor fryst til is.

Og gjett hva! Det er is ringene er laget av! Ringene rundt Saturn er laget av isbiter.

Store som busser

Noen isbiter er mindre enn et sandkorn, andre er store som en buss.

Men forskerne vet ikke sikkert hvordan ringene av is kom dit. Noen mener at de har vaert der lenge, mens andre mener de må vaere ganske nye.

For å finne svaret har vi sendt fire romsonder til Saturn. Det er dingser fulle av måleinstru­menter, som kan fly forbi eller fly i ring rundt planeten. Der har de tatt bilder og gjort målinger.

Flere hundre ringer

De første bildene viste for eksempel at Saturn har flere hundre ringer til sammen. Da ble forskerne veldig overrasket.

Den siste romsonden som ble sendt til Saturn, heter Cassini. Den hadde med seg en liten dings som den sendte ned mot en av månene til Saturn. Månene går i bane rundt planeten. Forskerne tror at hvis vi laerer mer om hva disse månene er laget av, kan vi også laere hvor ringene kommer fra.

– Ganske sprøtt

Tenk at vi kan sende dingser til andre planeter som kan sende bilder tilbake til oss på Jorden! Det synes jeg er ganske sprøtt. Det gjør meg litt stolt over å vaere menneske, egentlig.

 ??  ?? Saturnhar tuseneravr­inger I 2004 kom Cassini-sonden til Saturn og fant enda en ny ring rundt Saturn.
Saturnhar tuseneravr­inger I 2004 kom Cassini-sonden til Saturn og fant enda en ny ring rundt Saturn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway