Aftenposten Junior

Kan traer snakke med hverandre?

-

Hei, Andreas!

Vet du om traer kan kommuniser­e med hverandre?

Iris (12)

Hei, Iris!

Traer kan ikke snakke, smile eller sende meldinger til hverandre på internett. Men på en måte har de sitt eget internett, og dette er noe av det rareste jeg laerte i hele fjor:

Under bakken

Når du går tur i skogen, ser det ut som traerne står alene for seg selv. Men sånn er det ikke. Under bakken skjer det spennende ting.

Der nede snakker, deler og slåss traerne med hverandre. Og det gjør de med hjelp fra sopp!

Lange tråder

Soppen lever utenpå og inni røttene. Soppen gir treet stoffer som det trenger, og får sukker tilbake. Akkurat dét har forskere visst lenge. Men nå har de funnet ut at soppen strekker seg lenger. Soppen lager lange tråder, fra tre til tre. Det er disse trådene traerne bruker til å snakke med hverandre.

Sukker

Traer slipper frø eller kongler ned på bakken slik at det vokser opp nye traer. Forskere har nå funnet ut at de store traerne sender sukker til de små traerne. På den måten overlever de uten så mye sol.

Forskere har også sett at når noen traer holder på å dø, sender de energi ned i røttene. De tror de gjør det sånn at andre traer kan få bruke det.

Sender beskjeder

Trådene i soppen kan også brukes til å sende advarsler. Hvis et tre blir angrepet av skadedyr, kan det gi beskjed til nabotraern­e om at de bør lage mer gift. Traerne hjelper hverandre med å forsvare seg!

Nettverket av sopp kan brukes til både bra og dårlige ting, akkurat som internette­t vi mennesker bruker.

Noen planter er for eksempel eksperter på å koble seg til sopptråden­e og stjele stoffene som er på vei fra ett tre til et annet.

Neste gang du går i skogen, kan du tenke på alt som skjer under føttene dine. Der går det tråder av sopp på kryss og tvers, som et spindelvev.

Hilsen Andreas

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway