Aftenposten Junior

Kan det bli fred i Jemen?

Mange i Jemen er sultne og syke på grunn av krigen landet. Nå følger hele verden med på om et møte i Sverige kan bidra til fred i Jemen.

- Tekst: Ingrid Åbergsjord

1 Når startet krigen i Jemen?

– Det startet med uro rundt i landet for syv år siden. Men det ble virkelig alvor for fire år siden. Da startet kampene i hovedstade­n Sana.

2 Hvem er det som kriger mot hverandre?

– Først kriget opprørere fra Houthi-bevegelsen og soldater som støttet den tidligere presidente­n mot den nye presidente­ns soldater. Etter hvert blandet mange av nabolanden­e seg inn i krigen og sendte soldater og våpen til Jemen.

3 Hva kriger de om?

– De kriger om hvordan Jemen skal styres, og hvor mye makt presidente­n skal ha. Presidente­n er ikke valgt av folket.

4 Hvordan var det i Jemen før krigen startet?

– Landet er et av de fattigste i verden. Det har ofte vaert kriger i landet, fordi det er mange folkegrupp­er som er uenige om hvordan landet skal styres. Mange i landet kan ikke lese og skrive, og noen jenter blir giftet bort mens de fremdeles er barn fordi familiene er fattige. Mange har ikke jobb.

5 Hvordan har menneskene i Jemen det nå?

– Tre millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine på grunn av krigen. Akkurat nå er det ekstra ille. Veldig mange sulter og er syke fordi det er for lite mat og medisiner i landet.

6 Hvorfor får de ikke mat?

– I Jemen dyrkes det lite mat blant annet fordi

det er lite vann der. Det siste året har Saudi-Arabia sperret havnene i Jemen. Dette gjør de for å straffe Houthi-bevegelsen, som har sendt raketter mot Saudi-Arabia. Dette gjør det veldig vanskelig for utenlandsk­e hjelpeorga­nisasjoner å sende inn mat og medisiner til landet nå.

7 Hvordan har barn i Jemen det?

– Mange tusen barn har dødd på grunn av mangel på mat og medisiner. Noen steder i landet går barn på skole som før, men i noen byer er det så mye krig nå at ingen skoler er åpne.

8 Hvorfor vil man at fredsforha­ndlingene skal skje i Sverige?

– Sverige har ikke støttet noen av partene i krigen. Da kan man lytte til alle parter og prøve å få de som er uenige, til å snakke sammen.

9 Blir det noe av fredsforha­ndlingene?

– De har blitt utsatt flere ganger. Det virker heller ikke som om alle som er med i krigen, har lyst til å prøve å få fred nå.

Kan det bli fred i Jemen?

– Ja, men det vil kreve mye arbeid. De har klart å få fred i landet før. De som var ledere i landet før krigen startet, må møtes og snakke sammen.

 ??  ??
 ??  ?? Det er mangel på rent vann i Jemen på grunn av krigen. Kvinnen bor i hovedstade­n Sana. Hun må gå ut av hjemmet sitt for å hente vann.
Det er mangel på rent vann i Jemen på grunn av krigen. Kvinnen bor i hovedstade­n Sana. Hun må gå ut av hjemmet sitt for å hente vann.
 ??  ?? Guttene demonstrer­er i hovedstade­n Sana fordi de vil ha slutt på krigen i Jemen.
Guttene demonstrer­er i hovedstade­n Sana fordi de vil ha slutt på krigen i Jemen.
 ??  ?? Ta en titt kloden på på ser side 3, så du hvor Jemen ligger
Ta en titt kloden på på ser side 3, så du hvor Jemen ligger
 ??  ?? Professor Stig Jarle Hansen er ekspert på Jemen og har svart på spørsmålen­e.
Professor Stig Jarle Hansen er ekspert på Jemen og har svart på spørsmålen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway