Aftenposten Junior

Fikk ikke vaere med til EM likevel

Håndball-EM glapp for Amanda Kurtovic´. Rett før EM startet, røk korsbåndet hennes. Hva betyr det?

- Tekst: Cathrine Solbakken

Rett før landslaget skulle reise til eM, spilte de håndballka­mp mot frankrike. i siste omgang, da norge ledet med fem mål, sluttet plutselig amanda Kurtovic´ å spille. hun måtte få hjelp og hinket av banen. Korsbåndet hadde røket.

Uten stjernespi­llerne

Dette har skjedd med flere toppidrett­sutøvere, som håndballsp­illeren nora Mørk. når korsbåndet ryker, kan man ikke drive med idretten sin på veldig lenge. Det norske landslaget må derfor klare seg uten to stjernespi­llere i eM.

I kneet

Korsbånden­e ligger inni selve kneet. Sammen med blant annet muskler er oppgaven til korsbåndet å sørge for at kneet er stødig. Da kan vi føle oss trygge på kneet når vi løper og bråstopper.

– når korsbåndet skades, ryker det ofte tvers over, sier hege Grindem, som forsker på idrettsska­der.

kan man gå på benet med en korsbåndsk­ade?

– Det kan man, men rett etter skaden kan det hende man må hinke litt på det andre benet, sier hun.

Alvorlig skade

håndball-eM startet før helgen. Der skulle amanda Kurtovic´ vaert med. i stedet får Silje Waade plass på laget.

– Å ryke korsbåndet er mer alvorlig enn mange andre kneskader, sier Grindem.

for å bli frisk må man trene seg opp, og det tar lang tid, noen ganger ett år. amanda Kurtovic´ sa til tV 2 at hun ikke orker å synes synd på seg selv.

– Jeg er ikke den første som er blitt kneskadet i håndballen, sa hun.

Vondt

på et eliteserie­lag i håndball eller fotball er det vanlig at opptil én spiller opplever dette hver sesong, ifølge Grethe Myklebust, som er professor. Det er ikke den vanligste skaden blant toppidrett­sutøvere, men den alvorligst­e.

Er det vondt?

– akkurat når det skjer, er det vondt. Smerten går fort over. Men når alvoret går opp for dem, blir mange lei seg. Det vonde med det er at du blir tatt bort fra idretten din og noe av det du er mest glad i av alt, sier Myklebust.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway