Aftenposten Junior

Kjemper for miljøet – vant pris

Penelope er den yngste som noensinne har vunnet Frivilligh­etsprisen. Nå er hun på klimatoppm­øtet i Polen. Der vil hun fortelle de voksne hva barna mener om miljøet.

- Tekst: Cathrine Solbakken Foto: Morgen Uglum

Penelope fikk prisen fordi hun kjemper for miljøet og ikke gir seg.

– Jeg er så glad fordi dette viser at barn blir hørt! Det er en anerkjenne­lse av oss barn og fremtiden vår, sier hun.

Kunne ikke vente

Det hele startet da Penelope var åtte år gammel. Hun likte veldig godt å se naturprogr­ammene til David Attenborou­gh på TV. De handlet om pinnsvin, dyr i regnskogen og arter hun ikke hadde hørt om. Men fra venner og i avisene fikk hun høre hvordan naturen blir forurenset.

– Jeg kunne ikke bare vente med å engasjere meg til jeg ble voksen, sier Penelope.

– Mitt mål er å minne voksne på at de bestemmer på vegne av oss barn. Jeg blir glad når jeg ser at jeg kan gjøre en forskjell, sier hun.

Snakket med Erna

Penelope bestemte seg for å bli med i Miljøagent­ene. Ti år gammel holdt hun sin første tale. Flere ganger har hun stått foran mange mennesker og snakket. Hun har til og med møtt statsminis­ter Erna Solberg, for å snakke om all plasten som forurenser. Ifølge Penelope var de ikke helt enige om hvordan problemet skal løses.

– Jeg ble litt skuffet, men man kan ikke miste motet, sier hun.

Hvordan klarer du å ikke miste motet?

– Hvis jeg går en tur i skogen og ser på traerne, da skjønner jeg at det jeg gjør, er viktig, sier hun.

Hun får likevel ofte en stor klump i halsen.

– Men klumpen blir mindre når jeg merker at de voksne lytter til meg, sier hun.

På klima-toppmøte

Denne uken er det et stort klima-toppmøte i Polen. Der er

Penelope nå, sammen med Barnas Klimapanel. Målet er å snakke med de voksne som bestemmer. Håpet er at de hører på barna og blir enige om regler som gjør at Jorden ikke varmes opp mer enn 1,5 grader.

Engasjere seg

Hun blir ofte spurt om tips til hva vi alle kan gjøre for miljøet.

– Det er fint med små ting, og alt hjelper, men det handler også om å engasjere seg. Det er viktig at vi kjøper faerre ting, at vi ikke tenker at det er kulest med den nyeste jakken hele tiden. Det er kulere å bry seg om hverandre, kult å kjøpe brukt, kult å dele! sier hun.

Får du tid til å gjøre lekser?

– Ja, men kanskje ikke like grundig. Mye av det jeg gjør, får jeg bruk for på skolen. Det går for eksempel ganske lett å snakke foran klassen, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? Penelope (14)
Penelope (14)
 ??  ?? Kronprins Haakon Kronprinse­sse Mette-Marit Både kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit var til stede under utdelingen og gratulerte Penelope med prisen.
Kronprins Haakon Kronprinse­sse Mette-Marit Både kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit var til stede under utdelingen og gratulerte Penelope med prisen.
 ??  ?? Penelope plukker plast fra skjaergård­en utenfor Frøya i fjor sommer.
Penelope plukker plast fra skjaergård­en utenfor Frøya i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway